ישראל: אי של יציבות
הירידות החדות בעולם נותנות את אותותיהן גם על שוק ההון הישראלי, אבל מדדי המניות העיקריים של הבורסה בתל אביב ממשיכים לבלוט לטובה לעומת שאר העולם. מדד תל אביב 125 עלה בחודש האחרון ב-2.2% וחזר לרמה שבה החל את השנה. מדד תל אביב 35 גבוה ב-1% מרמתו ב-1 בינואר.
אנאליסטים של IBI מציינים כי בין הסיבות למצבו הטוב יחסית של השוק הישראלי אפשר למנות את שיעור האינפלציה, הנמוך יחסית לאינפלציה המשתוללת באירופה ובארה”ב, ואת קצב הצמיחה המהיר ביחס לעולם.
במהלך אוגוסט השקל המשיך להתחזק והגיע לשיא חדש מול סל המטבעות. הירידות בשוקי המניות בשבוע האחרון של החודש רק צמצמו את הייסוף. בסיכום חודשי התחזק השקל ב-3% מול סל המטבעות, ב-1% מול הדולר, 4% מול האירו ו-6% אחוזים מול הלירה סטרלינג.
במהלך החודש חלה הפחתה נוספת של הבלו, במקביל לירידה מהירה במרווחי הזיקוק, ובשל כך נרשמה הירידה החודשית החדה ביותר במחיר הבנזין המפוקח. אנאליסטים של הראל מציינים כי בעקבות זאת עדכנו כלפי מטה את התחזית למדד אוגוסט, אך התחזית ל-12 החודשים הקרובים נותרה ללא שינוי על רקע זמניות ההפחתה בבלו.
אף שנרשמה התמתנות בגידול בצריכה הפרטית במהלך החודש, ההתמתנות היא יחסית בלבד בהשוואה לקצב המואץ בשנתיים האחרונות אנאליסטים של הראל מעריכים כי בהמשך חודש ספטמבר תירשם צמיחה חיובית של התוצר בהובלת הצריכה הפרטית.
בנק ישראל העלה שוב את הריבית במשק, בפעם הרביעית השנה, ב-0.75%, לשיעור של 2%. זהו השיעור הגבוה ביותר מאז יוני 2002. עם זאת, בבורסה לניירות ערך מציינים כי שיעור האינפלציה בארץ עדיין נמוך בשיעור ניכר משיעור האינפלציה השנתית בבריטניה – כ-10.1%, בגוש האירו – כ-9%, ובארה”ב – כ-8.6%.
גם שיעור הצמיחה במשק חיובי וגבוה, בוודאי בהשוואה לכלכלות ארה”ב, אירופה וסין. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתוני אומדן ראשון לרבעון השני של 2022, ומהם עולה כי התוצר המקומי גולמי במחירים קבועים עלה ברבעון השני של שנת 2022 ב-6.8% בחישוב שנתי לעומת הרבעון הקודם. זהו הקצב הגבוה ביותר במדינות המערב.
שיעור האבטלה בארץ התייצב ברמה הנמוכה שבה היה ערב פרוץ משבר הקורונה. על־פי פרסום הלמ”ס, שיעור המועסקים הנעדרים מעבודתם זמנית בגלל הקורונה או קבוע הגיע לכ-4.0% ביולי 2022. זאת לעומת שיעור דו ספרתי של כ-16% בממוצע בשנת 2020. שיעור האבטלה ללא נעדרים זמנית מעבודתם הגיע לכ-3.7% ביולי 2022, בדומה לשיעור האבטלה במשק ערב פרוץ משבר הקורונה.
ארה``ב: אופטימיות זהירה
עם זאת, חודש אוגוסט הסתיים עם מעט תקווה של המשקיעים כי השליש האחרון של השנה יהיה אופטימי יותר משני השלישים הראשונים. את עיקר העידוד והתקווה הם יכולים לשאוב מההתמתנות המסוימת במחירי הנפט: במהלך אוגוסט צנח מחירה של חבית נפט ב-11% ועצר על רמה של כ-87 דולר לחבית. מחיר זה גבוה רק ב-15% מהמחיר שבו נסחר הנפט בתחילת השנה.
אנאליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי הסיבה לירידה המתונה במחירי הנפט נעוצה בחלקה בירידה בביקוש עקב סגרים שהטילה סין על חלק מעריה הגדולות בשל התפרצות חוזרת של מגפת הקורונה. הסגר הנוכחי כולל ערים בדרום סין, בהן שנזן וגואנז’ו, שהן ערי תעשייה גדולות, וכן את הנמל הצפוני של העיר דליאן.
לדברי אנאליסטים ב-IBI, הורדת מחירי הנפט תסייע גם בהפחתה של לחצי האינפלציה והיא אחת המשימות העיקריות של הממשל האמריקאי לקראת בחירות אמצע הקדנציה בחודש נובמבר. יתכן כי הפחתת מחיר הנפט מהווה סיבה נוספת לכך שארה”ב חותרת במרץ להגיע להסכם גרעין חדש עם איראן. אם אכן יושג הסכם כזה, תשוב איראן לשוק הנפט העולמי והמחסור העולמי בזהב השחור יקטן.
אירופה: משבר האנרגיה מחריף
המסחר בשווקים במהלך חודש אוגוסט התנהל על רקע שורת אירועים טראגיים וכבדי משקל בעולם: באוקראינה נמשכת המלחמה עם רוסיה והשלכותיה רבות וקשות; באירופה ובמקומות אחרים בעולם הופיעה בצורת קשה ומקורות מים מרכזיים התייבשו; המתיחות בין ארה”ב לסין התגברה וכך גם השפעתה השלילית על שרשרת האספקה. בשל החלטתה של רוסיה לצמצם למינימום את אספקת הגז לאירופה והחשש כי תעצור לחלוטין את אספקת הגז ליבשת, מחריף עוד יותר משבר האנרגיה והחשש מפני סטגפלציה באירופה גובר.
אנאליסטים של הבורסה לניירות ערך מציינים כי העלאת שיעור האינפלציה ביבשת הובילה את הבנקים המרכזיים להעלות עוד יותר את הריביות.
בריטניה: מגמת התכווצות
אנאליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי ה-BoE הוסיף והזהיר שכלכלת בריטניה תתכווץ לקראת סוף שנה זו ותיכנס למיתון. על פי התחזית, התמ”ג של בריטניה יתכווץ כבר ברבעון הרביעי של השנה, וימשיך במגמה הזו גם בשנה הבאה. הבנק צופה כי המיתון המסתמן יהיה הממושך ביותר מאז המשבר הכלכלי של 2008.
גורם נוסף שמכניס אי וודאות לכלכלה הבריטית הן הטלטלות הפוליטיות שעוברות על הממלכה ומינוייה של ליז טיילר לרה”מ החדשה, המעורר דאגה בקרב המשקיעים.
סין: נמשכת ההאטה
ב-IBI מציינים כי השבתת מפעלי תעשייה בסין מייצרת ביקוש נמוך יותר לאנרגיה והאטה בצמיחה הכלכלית. ההאטה שנרשמת בכלכלת סין משפיעה גם על שותפות סחר שלה, ובמיוחד גרמניה, המספקת לה ציוד ומכונות למפעלי התעשיה.