ישראל – הריבית יציבה, השקל נחלש
לעומת זאת, בארץ דווקא אישררה Fitch החודש את דירוג האשראי של ישראל והותירה אותו על רמה של A+. זאת על רקע האיתנות הפיננסית של המשק כפי שבאים לידי ביטוי בשיעור אבטלה נמוך (3.8%), שיעור צמיחה חיובי וגבוה יחסית (עלייה של 1.1% בתמ”ג בחישוב שנתי) וכן הירידה בשיעור האינפלציה (עלייה של 0.3% בחודש יולי ו-2.5% מתחילת השנה). גם תחזית הדירוג נותרה “יציבה” וללא שינוי. אנליסטים של הבורסה לניירות ערך בת”א מוסיפים עם זאת כי Fitch ציינה בדו”ח הדירוג כי לתהליך הרפורמה המשפטית עלולה להיות השפעה שלילית על דירוג האשראי של ישראל.
בבורסה מציינים עוד כי על המסחר מעיבים כמה גורמים ובראשם גל האזהרות של חברות הדירוג הבינלאומיות ובנקי ההשקעות לגבי השלכות הרפורמה המשפטית על המשק. החודש פרסם בנק ישראל את דו”ח היציבות הפיננסית למחצית הראשונה של השנה ובו העלה את רמת הסיכון המאקרו כלכלית של המשק מרמה בינונית-נמוכה לרמה בינונית-גבוהה.
גורמים נוספים המעיבים על המסחר הם המשך התחזקות הדולר ביחס לשקל, התורמת להתייקרות הייבוא ומגבירה את האינפלציה; המשך הירידה בהכנסות המדינה ממיסים, המעידה על האטה בפעילות המשק; והמשך הירידה במחירי הדיור, המעידה אף היא על האטה בפעילות במשק.
אנליסטים של הפניקס מציינים כי מדד המחירים לצרכן של יולי שפורסם באוגוסט הפתיע כלפי מטה. עם זאת, מציינים בהפניקס, מדד אוגוסט, שיפורסם בספטמבר, צפוי לעלות. בבנק ישראל מבינים את הרגישות הרבה של הכלכלה הישראלית להעלאות ריבית, בעיקר בשל ריבוי משכנתאות בריבית משתנה וכן בשל הסיום הצפוי של כהונת הנגיד. לכן, מעריכים בהפניקס, בנק ישראל יעדיף להשאיר את הריבית סביב רמתה הנוכחית (4.75%), גם אם המשמעות היא לשלם על כך בדחיית מועד החזרה להפחתות ריבית.
ארה``ב – אי בהירות והפכפכות
אנליסטים של הפניקס מציינים כי הסתכלות מעמיקה על המסחר הראתה שהירידות התרחשו בעיקר סביב השינויים בציפיות הריבית, בין השאר בעקבות קבלת נתונים חזקים משוק העבודה האמריקאי. אלה עוררו את החשש בקרב המשקיעים כי הבנק הפדרלי ימשיך להתעקש להותיר את הריבית גבוהה לזמן ממושך. לכך תרמה גם עמדתו של יו”ר הבנק הפדרלי, ג’רום פאוול, שתיאר במהלך סימפוזיון כלכלי את האינפלציה כחזקה, שתתקשה להתקרר.
בהפניקס מציינים כי האינפלציה בארה”ב מעניקה לבנק הפדרלי מידה רבה של גמישות בקבלת ההחלטה. מצד אחד היא גבוהה יחסית (3.2%), אך מצד שני היא במגמת ירידה (ירידה מ-9% לפני שנה בלבד) ורחוקה מהיעד. לכן, מעריכים בשוק האמריקני, בהודעת יו”ר הבנק הפדרלי החודש הוא לא צפוי להכריז על העלאה נוספת של הריבית.
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי הנתונים הכלכליים שהתפרסמו עד כה אינם חד משמעיים עדיין ונראה כי השוק מגיב בזריזות לפי הכלל שהתקבע בשנה האחרונה: נתונים חלשים יותר, שנראה שמקרבים את ה”פד” להשגת מטרותיו, מתורגמים לעליות שערים וירידת תשואות באג”ח, ואילו נתונים חזקים יותר מובילים לירידות שערים ועליית תשואות.
אירופה – מחירי הנפט מאמירים
גם שוקי המניות של אירופה התנהגו באופן דומה לשוק האמריקאי – ירידה בתחילת החודש ועליה בסופו. מדד פוטסי 100 הבריטי שסיים את יולי על 7,700 נקודות, איבד תוך 3 שבועות 6% מערכו ואז שב ועלה עד לרמה של 7,464 נקודות. בסך הכל השיל המדד באוגוסט 3.1% מערכו. מדד יורוסטוקס 50 איבד במהלך אוגוסט כ-4.2% מערכו.
על המדדים האירופאיים מעיבה בין השאר העלייה המחודשת במחיר הנפט. בסוף החודש עמד מחיר חבית על 86 דולרים – המחיר הגבוה ביותר מאז נובמבר 22 וזינוק של 26% מאז יוני.
אנליסטים של IBI בית השקעות מסבירים את העלייה במחיר הנפט כשילוב של ירידה בהיצע בשל הנטייה של רוסיה וסעודיה לקצץ בתפוקות, לצד עלייה בביקושים ככל שהכלכלה העולמית מגלה סימני צמיחה. בקיץ הביקוש לאנרגיה הולך וגובר בשל ריבוי נסיעות ותיירות ובשל גלי החום בקיץ החולף עלה גם הביקוש למערכות מיזוג.
סין – חשש מדיפלציה
בשעה שהכלכלות באמריקה ובאירופה מצליחות לחמוק, בינתיים, ממיתון, מצבה של כלכלת סין נראה מעורפל. סין הפתיעה לרעה כאשר צמחה בקצב שנתי של 3.2% בלבד ברבעון השני של השנה. זאת לאחר שנים שבהן צמחה בשיעורים של 5%-8%. החשש הגדול בסין מגיע מכיוון ענף הנדל”ן הממונף עד צוואר.
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי מחירי הבתים בסין צנחו בשנה האחרונה ויזמי נדל”ן מתקשים למכור את הדירות החדשות שהם בונים. נפילה נרשמה גם בצריכה הפרטית, בהשקעות מקומיות ובהיקף הייצוא. במצב שבו רוב העולם מתמודד עם לחצי אינפלציה, סין סובלת מבעיה הפוכה: ירידת מחירים דרמטית מתחילת השנה. קיים חשש אמיתי להידרדרות הכלכלה הסינית לסחרור דיפלציוני, כמו זה שאחז את יפן בשנות ה-90.