ישראל: עלייה באינפלציה, ירידה בדירוג האשראי
בתוך כך, על רקע אי הוודאות הגיאופוליטית, לצד אי הוודאות הפיסקלית, הותיר בנק ישראל את הריבית ללא שינוי. בהודעתו ביקש הנגיד להעביר מסר מדאיג לממשלת ישראל: “אי הוודאות סביב תקציב המדינה לשנת 2025, וביצוע ההתאמות הנדרשות להקטנת הגירעון באופן מתמשך, תורמים לעלייה בפרמיית הסיכון ועלולים להקשות על חזרת האינפלציה ליעדה”, אמר הנגיד.
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי בשוק אגרות החוב תמונת המצב נראית מעט פחות אופטימית: מגמת העלייה בתשואות בשנה האחרונה מנוגדת למגמה העולמית ומבטאת למעשה צבר סיכונים ייחודי לכלכלת ישראל הנובע מהתארכות המלחמה.
אנליסטים של איילון מציינים כי בשימוש בכרטיסי אשראי לחודש יולי נרשמה עלייה של 2.1% לעומת חודש יוני וכי בכל אחד משלושת החודשים האחרונים נרשמה עלייה בהוצאות. הגידול בביקוש ביולי הקיף את כל הסקטורים, גם אלו שהיו חלשים בחודשים הקודמים, במיוחד בענפי התעשייה. באיילון מוסיפים כי התפתחות זו, בשילוב עם מצבו האיתן של שוק העבודה, מעודדת מאוד בתחילת הרבעון ה-3 של השנה.
ארה``ב: חרדה שהתהפכה לעליצות
בהמשך החודש התברר כי הייתה זו אזעקת שווא. נתוני התעסוקה שהתפרסמו בהמשך החודש לימדו שכלכלת ארה”ב עודנה איתנה וכי הסכנה מפני כניסה למיתון בגלל ריביות גבוהה עדיין נמוכה. בעניין זה רמז יו”ר הבנק הפדרלי, ג’רום פאוול, בכנס בסוף החודש, כי פניו להורדת הריבית: “הגיע הזמן להתאים את המדיניות. כיוון התנועה ברור, ותזמון קצב הורדות הריבית יהיה תלוי בנתונים נכנסים, בשינויים בתחזית, ובמאזן הסיכונים”, אמר.
בכך הרגיע עוד יותר את המשקיעים וכעת ההערכה היא כי כבר בחודש ספטמבר יוריד הבנק את הריבית ברבע אחוז, וכי עד סוף השנה תעמוד הריבית על 4.5% בלבד, לעומת 5.5% כיום.
אירופה: האינפלציה בגוש קרובה ליעד הרב שנתי
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי הירידה בקצב האינפלציה מורגשת גם בכלכלות הגדולות של הגוש. בצרפת נמדדה אינפלציה של 2.2% באוגוסט, בגרמניה וספרד נמדד שיעור אינפלציה של 1.9%. נתונים חיוביים אלה מלמדים שהאינפלציה, שהגיעה לשיאה לפני כשנתיים, מוגרה כמעט לחלוטין וקרובה מאוד למרבית היעדים שהציבו הבנקים המרכזיים בעולם – 2% בשנה.
עוד מוסיפים ב-IBI כי הירידה בקצב האינפלציה נרשמת כיום בכל מדינות המפותחות (קבוצת OECD). היא מספקת כר נוח למהלך שיכלול כנראה כמה הפחתות ריבית. בחלק ממדינות אירופה התהליך הזה כבר החל. הריבית בגוש האירו הופחתה במאי ב-0.25% (ל-4.25%), ועל־פי נתוני האינפלציה האחרונים קיים סיכוי שנראה הפחתת ריבית נוספת בטווח הקרוב.
באיילון מעריכים כי כבר השבוע, הבנק המרכזי של אירופה, ECB, יוריד את הריבית ברבע אחוז ועד לסוף השנה תהיה הורדה נוספת בשיעור דומה.
יפן: הסערה המושלמת ליום אחד
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי מדיניות מרחיבה זו מייצרת צמיחה ואינפלציה, ולצד זאת מעודדת את מסחר הCarry trade- – שיטה שבה לווים כסף בריבית נמוכה ומשקיעים אותו במוצר פיננסי כמו פיקדון, אג”ח או מניות כדי להניב תשואה גבוהה יותר. כשהריבית עולה היא מחזקת את המטבע המקומי, מייקרת את ההלוואה ומובילה לשחיקת הרווחיות.