הבורסה הישראלית הפגינה גם היא ביצועים מרשימים. מדד תל אביב 125 טיפס באוקטובר ב-3.6% והשלים עלייה מרשימה של 22.9% מתחילת השנה.
החודש ראינו המשך עליית מחירים בענפים רבים כדוגמת הסחורות, האנרגיה, הדיור וכן בשוק העבודה. להערכת אנליסטים של אלטשולר-שחם, קשיים בשרשראות האספקה בעולם ומחסור בכוח אדם ימשיכו לתדלק מגמה זו של עליית מחירים, יביאו להתגברות הלחצים האינפלציוניים ובהמשך גם להעלאת הריבית.
שוק העבודה, אשר עבר טלטלה עזה בתקופת המגפה, חווה כיום שינויים דרמטיים בהמשך ישיר לתמורות שהחלו בעת המגפה. סביר להניח ששינויים גדולים נוספים עוד יתחוללו בחודשים ובשנים הבאות. לאחר עידן של מעסיקים, עבר עתה כוח משמעותי לידיהם של העובדים. חברות רבות מוכנות לשלם כמעט כל מחיר כדי לשמור ולגייס עובדים, בעיקר בתחומי ההייטק והתוכנה – מה שמביא להתייקרות שכר העבודה במגזרים רבים. באלטשולר-שחם מביעים חשש כי בטווח הארוך, המגמה ולפיה עובדים רבים ייהנו מרווחה כלכלית גדולה יותר, תלחץ גם היא לעליית מחירים ולאינפלציה.
ישראל: השקל ממשיך להתחזק
בינתיים, בנק ישראל מפחית את התערבותו בשוק המט”ח, בין היתר על רקע ההגבלות שהצהיר עליהן בתחילת השנה ולאור העוצמה שמפגינה הכלכלה הישראלית בתקופה זו. מגמת התחזקות השקל מרחיקה עוד יותר, להערכת אנאליסטים של אלטשולר-שחם, את האפשרות להעלאת ריבית בישראל או לפחות ממתנת את עוצמתה ובכך תורמת לאווירה החיובית במדדי המניות בישראל.
עם זאת, מעירים באלטשולר-שחם, כי האינפלציה המרחפת והציפיות, שהגיעו כבר לכ-3% בשנים הקרובות, מהוות פקטור משמעותי נוסף במפת ההחלטות של בנק ישראל. סימן השאלה המרכזי כעת, הוא המשקל שייתן בנק ישראל לשקל החזק והתערבותו לטובת יצואני ההייטק או ליצואנים המסורתיים.
בעולם: הביטקוין והנפט ממשיכים לדהור
המרוויחות הגדולות מעלייה זו הן חברות האנרגיה והנפט. העלייה הגדולה משפיעה על רווחיותן ומסייעת לעלייה במניותיהן. אנאליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי מדד מניות חברות החיפוש וההפקה של נפט מגלה כי מתחילת 2021 עלה מחיר היחידות בקרן בכמעט 40%, והן נמצאות בשיא של 3 שנים.
המטבע הדיגיטלי ביטקוין ממשיך במגמת הזינוק. בחודש אוקטובר השלים המטבע עלייה של 28% ומתחילת השנה השלים עליה של כ-110%. על־פי מומחים, הסיבה העיקרית לעלייה של השבועות האחרונים היא השקת קרן סל על הביטקוין, שמאפשרת לכל אדם להשקיע בו בקלות ובנוחות. השקת הקרן עשויה לפיכך להזרים למטבע הדיגיטלי ביקוש ממקורות שטרם נחשפו אליו.
ב-IBI בית השקעות מציינים כי עליית הביטקוין נעשית למרות סלידתם הגלויה של כמה ממומחי ההשקעות הגדולים בעולם ובהם וורן באפט וצ’ארלי מאנגר. קרן המטבע העולמית מביעה אף היא את סלידתה ממטבעות דיגיטליים בכלל וממטבע הביטקוין בפרט. המטבעות הדיגיטליים מתאפיינים בהיעדר יציבות ובשינויי מגמה קיצוניים. כפי שירד חדות בעבר, הוא עשוי לרדת בחדות גם בהמשך.
חברות הטכנולוגיה: סימני משבר ראשונים?
ברזיל: המחלה הנראית והמחלה האמיתית
אנאליסטים של IBI בית השקעות מעריכים כי אחת הסיבות לנפילה של כלכלת ברזיל היא המלחמה הכושלת בקורונה. ברזיל נמצאת במקום השני בעולם במספר המתים מקורונה. עם תמותה של למעלה מ-600 אלף ברזילאים והמספר ממשיך לטפס. גם שיעור המתחסנים נגד קורונה בברזיל אינו מניח את הדעת. עד כה התחסנו בשתי מנות כ-55% מן האוכלוסייה בעוד במרבית מדינות המערב מגיע שיעור המתחסנים בשני חיסונים ל-70% ויותר.
הסיבה המבנית העיקרית שגורמת לכלכלת ברזיל לפגר מאחור נעוצה כנראה במערכת הפוליטית המסואבת ובמנהיג שלה, ז’איר בולסונרו. תושבים רבים בברזיל יוצאים כבר תקופה ארוכה להפגנות נגדו בגלל נושאים רבים ומגוונים: המלחמה הכושלת בקורונה, כריתת יערות הגשם, שיעור האבטלה הגבוה שמגיע לכ-15%, ואפילו בגלל חשדות לשחיתות ברכישת חיסוני הקורונה. ב-IBI מעריכים כי ההפגנות נגד בולסונרו, ממנהיגי “הימין הפופוליסטי” העולמי (בדומה לדונלד טראמפ), עשויות להתעצם לקראת השנה הבאה בה ייערכו שוב הבחירות לנשיאות. קשה לראות כיצד הוא ישרוד בתפקידו אם הכלכלה של ברזיל והבורסה שלה ימשיכו לדשדש כך גם בחודשים הבאים.