השווקים הפיננסיים בעולם הושפעו במהלך החודש בעיקר מזינוק תשואות האג”ח של ממשלת ארה”ב. אם ב-20 בספטמבר תשואת האג”ח האמריקאית ל-10 שנים עמדה על 4.35%, הרי שבתחילת חודש נובמבר היא עמדה על 4.94%. עליית התשואות בשוק האג”ח האמריקאי החלה עוד לפני פרוץ המלחמה בישראל על רקע הערכות לכך שהבנק הפדרלי יותיר את הריבית ברמה גבוהה למשך זמן ארוך, הערכות אלו התחזקו גם בעקבות נאומו של יו”ר הבנק, ג’רום פאוול, שטען שהניצחון על האינפלציה עוד רחוק.
ישראל – מלחמה וחוסר וודאות
מגמת התחזקות הדולר נמשכה באוקטובר, מה שיכול להשפיע על יצירת לחצים אינפלציוניים נוספים במשק. באלטשולר שחם מציינים כי בתגובה השיק בנק ישראל תוכנית למכירת דולרים בשווי של עד 30 מיליארד דולר, בין היתר, על מנת לספק נזילות לשוק ולמתן את תנודתיות הדולר. עם זאת, לפי שעה נראה כי עד כה ההשפעה הייתה שולית שכן מתחילת הלחימה הדולר פרץ את רף ה-4 שקלים וזינק עד לרמה של 4.08 שקלים – הגבוהה ביותר מזה אחת עשרה שנים. בימים שלאחר מכן הוא התחזק מעט, ולאחר נאום נסראללה הוא שב לרמה של 3.93 שקלים לדולר.
העליות שאפיינו את סיום החודש הושפעו גם מן העליות שנרשמו בבורסות העולם. תחילת התמרון הקרקעי של כוחות צה”ל בצפון רצועת עזה נתפס בעיניי המשקיעים כמתון ומתקדם כמתוכנן והוסיף לאווירת האופטימיות היחסית. לכך תרמה גם החזרה החלקית של העורף הישראלי לשגרת עבודה אחרי הפסקה כבת שבועיים.
האנליסטים של IBI בית השקעות מעריכים כי המשקיעים בבורסה סבורים כנראה שהמלחמה האינטנסיבית בעזה תהיה קצרה יחסית וכי מאות אלפי חיילי המילואים המגוייסים יוכלו לשוב הבייתה בתוך זמן קצר. בכך יוקל הלחץ על המשק הישראלי. עוד הם מציינים כי הקונגרס האמריקני אישר בסוף החודש את חבילת הסיוע בסכום של 14 מיליארד דולרים למאמץ המלחמתי בישראל. סכום זה אמור לסייע במימון המלחמה ובהמשך גם בשיקום יישובי הדרום ומתן פיצויים לתושבים ולמשפחות השכולות.
נגיד בנק ישראל החליט להותיר גם החודש את הריבית על 4.75%. בבנק הדגישו כי “המדיניות מתמקדת כרגע בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות תוואי הריבית והפעלת כלים מוניטריים נוספים יקבעו בהלימה עם תכלית זו ובהתאם להתפתחות המלחמה ולנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה”. בינתיים, מציינים באלטשולר שחם, האינפלציה הפתיעה לטובה באוקטובר וכפי הנראה הסירה מסדר היום את הנחיצות שבהעלאת ריבית נוספת, אשר ככל הנראה לא הייתה תורמת להתמודדות עם הקושי הכלכלי בעורף בעת הנוכחית. מדד המחירים ירד ב-0.1% למול צפי מוקדם לעליה של 0.2%-0.1%. ברמה השנתית התמתן קצב עליית המחירים לרמה של 3.8% מרמה של 4.1% בחודש הקודם.
ארה``ב – עלייה בתשואות האג``ח
הנתונים הכלכליים בארה”ב נחשבים עדיין למעורבים ואינם מוסיפים וודאות שכלכלת ארה”ב אכן החלה בתהליך הצינון. מצד אחד, דוח התמ”ג הרבעוני שפורסם לאחרונה הציג זינוק בצמיחה של ארה”ב לרמה של 4.9% במונחים שנתיים – גבוה מהנתון האחרון, שעמד על 2.1% בלבד. מצד שני, דו”ח התעסוקה שפורסם בתחילת אוקטובר הצביע אומנם על תוספת משרות למשק האמריקאי, שהייתה גבוהה בשיעור ניכר מהציפיות, אך נראה כי רמת השכר הממוצע השעתי של העובד האמריקאי התמתנה, הן ברמה החודשית הן ברמה השנתית. נתון זה עשוי לקרר את יכולת הצריכה שלו לאורך זמן וכתוצאה מכך להשפיע על כיוון האינפלציה.
אנליסטים נוספים מציינים כי הנתונים השוטפים בארה”ב מראים שהכלכלה האמריקאית עדיין חזקה מאוד כאשר הצמיחה ברבעון השלישי של השנה עמדה על 4.9%. זהו נתון גבוה בהרבה מהציפיות המוקדמות. העלייה בתשואות האג”ח היוותה רוח חזיתית לשוקי המניות ואלו רשמו ירידות שערים במהלך החודש האחרון. רמת תשואות גבוהה יותר מקשה על הצרכנים והעסקים ואלה נאלצים להתמודד עם עלויות אשראי גבוהות. יתרה מכך, גם האטרקטיביות של הנכסים בסיכון נמוך הולכת וגדלה. בהתאם לכך, גם שוק האג”ח הקונצרני בארה”ב רשם במהלך החודש האחרון ירידות שערים חדות.