אנאליסטים של הבורסה לניירות ערך בתל אביב מציינים כי הלחימה במזרח אירופה והסגרים בסין תורמים את תרומתם להתגברות האינפלציה בעולם.
לפיכך, מחירי האנרגיה, חומרי הגלם והמזון, בעיקר אלה המיובאים ממדינות העימות, המשיכו לעלות במהלך החודש: מחיר הגז הטבעי זינק בכ-30% והשלים עלייה של כ-97% מתחילת השנה; מחיר החיטה עלה בכ-7% באפריל והשלים עלייה של כ-40% מתחילת השנה. נפט ברנט, שנותר החודש כמעט ללא שינוי במחיר של 105 דולר לחבית, גבוה בכ-36% מתחילת השנה.
ישראל: התאוששות מהירה בצל משבר פוליטי
בעקבות העלייה במחיר הסחורות בעולם עלה שיעור האינפלציה השנתית נכון לסוף מרץ 2022, והגיע לכ-3.5% בישראל – שיא משנת 2009. בבורסה לניירות ערך מציינים כי כדי להאט את קצב האינפלציה העלה בנק ישראל את הריבית במשק באפריל 2022 ברבע אחוז, לראשונה מאז נובמבר 2018, והעלה אותה משפל היסטורי של 0.1% מזה כשנתיים לרמה של 0.35%.
הבורסה של תל אביב סיימה את חודש אפריל בעליה קלה בצד המנייתי, וגלישה במורד בחלק האג”חי. מדד תל אביב 125 טיפס ב-0.6% והוא מצוי 2.6% מעל רמתו בתחילת השנה. מדד תל בונד 20, לעומת זאת, איבד מתחילת השנה 4.4%. הירידה בשוק האג”ח הישראלי מתואמת עם הירידות שנרשמו גם בארה”ב ועם הציפייה להמשך העלאות ריבית גם בישראל.
ב-IBI בית השקעות מציינים כי העלייה בשוק המניות בתל אביב למרות המצב הפוליטי הסבוך, מלמדת על היציבות הכלכלית במדינה. ישנה ציפייה להמשך צמיחה של השוק המקומי ללא אינפלציה משמעותית, עם העלאות ריבית מינוריות בלבד.
ארה``ב: ירידה בצמיחה האמריקאית ברבעון הראשון
האינפלציה בארה”ב למרות הצמיחה החלשה, ממשיכה לעלות. בחודש מרץ עלתה האינפלציה בכ-1.2% והעמידה את שיעור האינפלציה השנתי על 8.5% – השיעור הגבוה ביותר מאז דצמבר 1981. הסיבות העיקריות לאינפלציה, על-פי אנאליסטים של הכשרה, הן עליית מחירי האנרגיה והמזון. מומחים רבים מעריכים כי השיא הקיים לא יגבר, אף שהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה נמשכת והביקוש לסחורות בקרב הצרכנים נותר גבוה.
ב-IBI בית השקעות מציינים כי נתוני הצמיחה החלשים מצד אחד ואינפלציה גואה מצד שני מהווים כאב ראש הן למשקיעים והן לקובעי המדיניות בארה”ב. מצד אחד, בכירי ה’פד’ היו שמחים להאיץ את העלאות הריבית כדי לחנוק את האינפלציה בעודה באיבה. מצד שני, העלאה מהירה של הריבית תקשה מאוד על משק שנמצא בהאטה.
חודש אפריל לא ייזכר כאחד הטובים שעברו על הבורסה האמריקאית, בפרט בכל הנוגע למניות הטכנולוגיה. מדד נאסד”ק נפל בשבוע האחרון של החודש ב-4.5% והשלים בכך קריסה חודשית של 13.5%. בסיום חודש אפריל היה המדד נמוך ב-21.2% מרמתו בתחילת השנה. מאז השיא שנרשם בחודש נובמבר אשתקד צנח המדד ב-24%.
לדברי אנאליסטים של IBI בית השקעות, הסיבה העיקרית לנפילות של חודש אפריל נעוצה בדו”חות הכספיים שפרסמו רוב החברות המובילות, שלא אחת לא תאמו את הצפי המוקדם שלהן. חוסר ההתאמה הוביל משקיעים רבים לתמחר מחדש את המניה ולתת לה מכפיל נמוך מכפי שהיה לה קודם. המשמעות המיידית היא נפילת מחיר רבה של שווי המניה, לפעמים של עשרות אחוזים. מתחילת שנת 2022 תופעה זו הייתה נחלתן של חברות רבות בבורסה בארה”ב.
סיבה נוספת לתוצאות החלשות של כמה מהחברות הגדולות בארה”ב, מוסיפים ב-IBI, היא היחלשותה של הקורונה והשלכותיה על מעמדן של כמה מחברות האינטרנט הגדולות, שפרחו בעת הסגרים.
אירופה: יציבות פוליטית לצד אובדן אמון
בעשור האחרון חווה היבשת צמיחה כלכלית נמוכה, שיעורי אבטלה גבוהים וגלי הגירה גדולים במיוחד של פליטים ממדינות אפריקה והמזרח התיכון. בחודשים האחרונים, מאז פרצה המלחמה באוקראינה, מצטרפים לזרם הפליטים “הרגיל” מיליונים שבורחים מהקרבות באוקראינה. לדברי אנאליסטים של IBI בית השקעות, תמהיל זה, של כלכלה חלשה והגירה מרובה, מלבה את האש המצמיחה תנועות ימין קיצוניות הקוראות לסגור את היבשת לפליטים. כמה מתנועות הימין הפופוליסטי הללו העלו מנהיגים לשלטון כמו בפולין ובהונגריה.
בצרפת, לעומת זאת, נמנעה בחודש אפריל עלייתה לשלטון של מנהיגת הימי הקיצוני מארין לה פן ובכך נאנחו מדינות האיחוד האירופי אנחת רווחה.
ב-IBI סבורים כי בחירה בלה פן, המלבה שיח של בדלנות ויציאה מהאיחוד האירופי, הייתה עלולה לתת דחיפה גדולה לתנועות הימין הקיצוני באירופה ולהכניס את היבשת לסחרור פוליטי וכלכלי. העובדה שהיא לא נבחרה משאירה בינתיים את הסטטוס קוו על כנו. צרפת וגרמניה הן המנהיגות העיקריות של גוש מדינות המטבע האחיד, היורו. כל עוד השתיים הללו מדברות באותה השפה ומנהיגיהן מתואמים ביניהם, הסיכוי של גוש היורו לשרוד ולשגשג יהיו גבוהים יותר.
אנאליסטים של הכשרה סבורים כי למרות אנחת הרווחה, אמון הצרכנים בשתי המדינות המרכזיות של היבשת, גרמניה וצרפת, ממשיך לרדת בצורה חדה. בגרמניה נמצא אמון הצרכנים בשפל של כל הזמנים ובצרפת הוא נמצא בשפל של 4 שנים, זאת על רקע המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, האינפלציה הגבוהה וחוסר האמון של האזרחים הצרפתים בנשיאם, שזה עתה נבחר שוב.