ישראל – ממתינים לגורל הרפורמה המשפטית
חברת דירוג האשראי Moody’s אשררה אמנם את דירוג האשראי של ישראל על רמה של A1, אך לצד זאת הורידה את תחזית הדירוג מ”חיובית” ל”יציבה”. אנאליסטים של הבורסה לניירות ערך מציינים כי הורדת תחזית הדירוג לוותה באזהרה מפני הורדת הדירוג עצמו בהמשך, אם ובמידה והסוגייה המשפטית השנויה במחלוקת לא תיפתר.
במהלך חודש אפריל המשיכה הריבית לעלות במסגרת המשך מדיניות ההידוק המוניטרית שנוקט בנק ישראל במאבקו באינפלציה. הבנק העלה את הריבית ברבע אחוז נוסף והיא עומדת כעת על 4.5%. נגיד הבנק, פרופ’ אמיר ירון, הסביר את הצעד באומרו כי טרם נרשמה התמתנות משמעותית בסעיפי הדיור והשירותים במשק, המסתמנים כסעיפי “אינפלציה דביקה”. בבנק מציינים כי מדיניות זו נושאת פרי, אף כי בהדרגתיות, וכי עד לסוף השנה תרד האינפלציה, על פי הערכות הבנק, לשיעור של 3.9% (לעומת ציפייה של 3% בתחזית הקודמת).
במקביל הורדה תחזית הצמיחה לשנת 2023 לשיעור של 2.5% לעומת 2.8% בתחזית הקודמת.
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי בהחלטת הריבית שלו התייחס בנק ישראל גם לרפורמה המשפטית שהממשלה מקדמת וציין כי השינויים המתוכננים (אם אכן ייצאו לפועל) עשויים להיות מלווים “בעלייה בפרמיית הסיכון של המדינה, בפגיעה בייצוא, בירידה בהשקעות המקומיות ובביקוש לצריכה פרטית”.
על פי הבנק, הפגיעה בתמ”ג עשויה לנוע בטווחים של 0.8-2.8% בכל אחת משלוש השנים הראשונות, כפוף לתרחישים הכלכליים שיתכנו בעקבות החקיקה ובהתאם לכך למשך זמן יישוב מחלוקות ולהיחלשות השפעת השינויים במשק וכן לתפיסת הציבור – שווקים פיננסיים, מגזר ריאלי וצרכנים – ביחס אליהם.
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי עם תחילת מושב הקיץ של הכנסת מתחילים הדיונים על תקציב המדינה החדש, אותו על הממשלה להעביר עד לסוף חודש מאי. אי העברת תקציב תביא לסיום כהונתה של הממשלה ולפיזור הכנסת. בליכוד, שהסקרים האחרונים אינם מחמיאים לו, יקדישו תשומת לב ומאמצים מרובים באישור התקציב במועדו, חרף הסכסוכים בתוך הקואליציה ועם שותפיה. מצב זה, מציינים ב-IBI, אינו מבשר טובות לכלכלה.
מעל כל אלה מוסיפה לרחף כענן שחור שאלת עתידה של תוכנית הרפורמה המשפטית ועתיד ההידברות בבית הנשיא.
ארצות הברית – מאמצים להציל את פירסט ריפאבליק בנק
יציבות המערכת עמדה בהצלחה באחד ממבחניה הקשים בעת האחרונה: קריסתו של בנק סיליקון ואלי ואחריה סגירת בנק סיגניצ’ר. שני מאורעות אלה טלטלו מאוד את המגזר הבנקאי ואת מגזר ההייטק, שרבים משחקניו היו לקוחות הבנקים הללו. באלטשולר שחם מציינים כי הבנק הפדרלי נקט בתגובה פעולות נחושות ובהן אספקת נזילות וערבויות לפקדונות המשקיעים וכן העלאה מתונה של הריבית. כל אלה שידרו מסר מרגיע לשווקים ואכן שמרו על יציבות המערכת. יו”ר הבנק הפדרלי, ג’רום פאואל, ציין כי המערכת איתנה ותזרימי הפיקדונות התייצבו.
ברבעון הראשון של השנה צמח התמ”ג האמריקאי ב-1.1%. זו האטה לעומת הצמיחה שנרשמה ברבעון האחרון של 2022 אך המספר החיובי מעורר תקווה בקרב המשקיעים.
ענף הפיננסים אינו יודע רוגע ומוסיף להטריד את המשקיעים בארה”ב ולעורר דאגות. על המוקד הפעם: בנק פירסט ריפאבליק, שנקלע בעת האחרונה לקשיים. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה בסוף החודש שגורמים בכירים בארה”ב מנהלים דיונים דחופים בניסיון לחלץ את פירסט ריפאבליק. ניסיונות לרכוש אותו מצד המגזר הפרטי לא צלחו עדיין. המניה של הבנק נפלה במסחר האחרון בשיעור של 43%.
את המגעים מטעם הרשויות מנהלים התאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות (FDIC), משרד האוצר האמריקאי והבנק הפדרלי. עדיין לא ברור אם הממשל עצמו ייקח חלק בחילוץ של פירסט ריפבליק. מטרת הממשל ברורה: למצוא לבנק קונה ולמנוע נפילה באמון בשאר המערכת הבנקאית.
אירופה – משבר בקרדיט סוויס, ירידות בדויטשה בנק
בראש גל העליות של אפריל ניצבים שוקי המניות של אירופה: מדד FTSE100 הבריטי טיפס ב-3.1% והשלים עליה של 5.6% מתחילת השנה; מדד קאק 40 של בורסת פאריס עלה ב-2.3% והוא כעת גבוה ב-15.7% מרמתו בתחילת ינואר.
בסוף החודש התפרסמו באירופה נתונים כלכליים של כמה מהמדינות הגדולות ביבשת. כלכלת גוש האירו, המונה 20 מדינות, התרחבה ב-0.1% ברבעון הראשון. צרפת דיווחה על צמיחה של 0.2% בתמ”ג, ואילו איטליה וספרד דיווחו על קצב צמיחה של 0.5%. בתמ”ג של גרמניה, הכלכלה הגדולה של אירופה המערבית, לא חל שינוי ברבעון הראשון. במהלך השבוע העלתה ממשלת גרמניה את תחזית הצמיחה שלה לכלכלה המקומית ל-2023 ל-0.4%.
אנאליסטים של IBI בית השקעות מעריכים כי שיעורי הצמיחה ביבשת, למרות העלאה חדה בריבית, מעלים את הסבירות כי היבשת תצליח להימנע ממיתון בשנה הקרובה. הירידה באבטלה במדינות הגוש לשפל של 6.6% מחזקת גם היא את התיזה.
קריסת בנק סיליקון ואלי הובילה לסחרור גם במגזר הבנקאי האירופי אשר בא לידי ביטוי במשבר חריף בבנק קרדיט סוויס השוויצרי. ממשלת שווייץ מיהרה לתמוך בבנק החבוט וסייעה בהליך מכירתו לבנק UBS, אך למרות זאת הטלטלה במערכת הפיננסית נמשכת והובילה לירידות חדות במדדים.
בתוך כך העלה הבנק האירופאי המרכזי את הריבית פעם נוספת בחצי אחוז לרמה של 3.5%. בהודעת הבנק על החלטת הריבית צוין כי המגזר הבנקאי בגוש האירו חזק וכי יזכה לגיבוי הבנק המרכזי במקרה הצורך. עם זאת, מציינים באלטשולר שחם, שבוע לאחר ההכרזה נרשמו ירידות חדות במניות הבנק הגרמני דויטשה-בנק והן מלמדות על המשך מצב החרדה במגזר הפיננסי ביבשת.