ישראל: בצל המלחמה, נמשכת שחיקה בדירוג האשראי
אף שהנזק הישיר שנגרם מן המתקפה הוא מינורי, היו לה השלכות שליליות על מצבה הכלכלי-פיסקאלי של ישראל. פחות משבוע אחר כך, ב-19 באפריל, הורידה חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P את דירוג ישראל מדירוג של -AA לדירוג +A כשהתחזית נותרה “שלילית”. S&P היא חברת הדירוג הבינלאומית השנייה המורידה את דירוג האשראי של ישראל, לראשונה מאז שהחלה לדרג אותה, לאחר ש-Moody’s הורידה אותו לראשונה בפברואר השנה.
חברת הדירוג בהסברה על הצעד שביצעה הודיעה כי בשל המתקפה האיראנית והחשש מפעולת תגמול ישראלית והמשך הלחימה בעזה ובלבנון, מעבר לששת החודשים שהיוו את הבסיס לדירוג הקודם, צופה החברה עלייה בגירעון הממשלתי לכ-8% מהתמ”ג בשנת 2024 – נתון גבוה מהגירעון בתקציב הממשלה, העומד על כ-6.6%, וכן צמיחה של התמ”ג בכחצי אחוז בלבד השנה.
אנליסטים של הבורסה לניירות ערך מעריכים כי התרחבות הלחימה והעמקת השפעותיה השליליות על הכלכלה יביאו להורדת דירוג נוספת, ואילו התייצבות המצב הביטחוני תביא להעלאת התחזית ל”יציבה”.
לעומת זאת, חברת הדירוג Fitch הודיעה כי היא מותירה את דירוג האשראי ללא שינוי ברמה של + A, אך עדכנה את אופק הדירוג לשלילי. אנליסטים של הפניקס מזכירים כי מאז תחילת המלחמה השווקים מתמחרים את דירוג האשראי של ישראל כמדינה בדירוג BBB (לפי ה- CDS והפרשי תשואות אג”ח ממשלת ישראל דולרית מול ארה”ב), ולכן להודעתה של S&P הייתה השפעה שולית אם בכלל על השווקים.
עוד מציינים בהפניקס, בהקשר למתקפה האיראנית, כי העלייה במתיחות הגיאו־פוליטית משתקפת היטב באינדיקטורים השונים לפרמיית הסיכון. זאת ועוד, מתיחות זו הובילה את מקבלי ההחלטות בבנק ישראל להותיר את הריבית על כנה (4.5%) בהחלטה שהתקיימה בתחילת החודש.
בבורסה בת”א ירדו מדדי המניות המובילים, ת”א-35 ות”א-90, בכ-4%-5% כל אחד, בדומה למגמה בבורסות מובילות בעולם: ירידה של כ-3% ושל כ-4% במדדי S&P 500 וה-Dow Jones בארה”ב בהתאמה, וירידה של כ-2% במדד STOXX 50 EURO באירופה.
אנליסטים של איילון מציינים כי מדד המחירים לצרכן עלה ברבעון הראשון ב-1% ומדד אפריל צפוי גם הוא להתייקר בכחצי אחוז. לכן, מעריכים באיילון, מדד מאי יהיה גבוה מהרגיל בשנים האחרונות. מדד זה יושפע משורה של עליות מחירים במוצרים בסיסיים ובהם מחיר הבנזין, מוצרי החלב שבפיקוח, מוצרי הצריכה שמפיצה חברת דיפלומט, מוצרי נסטלה ,הנקניקים של יחיעם ועוד.
בשל כל אלה באיילון מעריכים כי ב-12 החודשים הקרובים צפוי המדד לעלות ב-3.1% וב-2024 לבדה הוא צפוי לעלות ב-2.9%.
ארה``ב: ירידות חדות, כלכלה יציבה
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי הסיבה העיקרית למגמה השלילית בארה”ב נובעת מנתוני מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ. מדד זה לימד על קצב אינפלציה של 3.5%, לעומת קצב של 3.2% בפברואר. בכך התרחקה מעט האינפלציה מהיעד שקבע לה הבנק הפדרלי המרכזי, העומד על 2% בשנה.
נתונים אלה הובילו לשינוי ניכר בהערכות המשקיעים לגבי המועד שבו תחל הריבית בארה”ב לרדת. אם עד עתה העריכו המשקיעים כי במהלך השנה ייעשו 6 הורדות ריבית, הרי שכיום ההערכה הרווחת מדברת על הפחתת ריבית אחת בלבד לקראת סוף השנה ויתכן שאף לא אחת.
ב-IBI מסבירים עוד כי השינוי בהערכות המשקיעים ניכר בעיקר דרך עליית התשואות בשוק אגרות החוב. תשואת האג”ח של ממשלת ארה”ב ל-10 שנים החלה את החודש בתשואה לפדיון של 4.21%, וסיימה אותו עם כמעט חצי אחוז יותר – 4.69%.
המשק האמריקאי מגלה עוצמה רבה, למרות הריבית הגבוהה יחסית. ברבעון הראשון של השנה צמח התמ”ג בקצב שנתי של 3%. שיעור האבטלה נותר מתחת ל-4% מאז ינואר 22′, רמה שנחשבת לשפל היסטורי, במיוחד כשהיא נמשכת מעל לשנתיים. גם שכר העבודה בארה”ב נמצא במגמת עליה בשיעור שנע בין 4.1% ל-4.7% בשנה. המשמעות היא שהעובדים מצליחים לקבל פיצוי בשכר הגבוה כעת מקצב האינפלציה.
אנליסטים של הפניקס מציינים כי הפעילות הכלכלית ושוק העבודה בארה”ב ממשיכים להיות חזקים ומרחיקים את תרחיש “הנחיתה הרכה”. הביקושים ממשיכים להיות חזקים, הלחצים להעלאות מחירים גוברים ובבנק המרכזי החליטו לאחרונה לחדש את הקמפיין שהושק בשנת 2023: “Higher For Longer” – כלומר, ריבית גבוהה לאורך זמן.
אירופה: גרמניה במיתון טכני, איטליה מפתיעה לטובה
כלכלת גוש האירו, אשר בשני הרבעונים האחרונים של 2023 ידעה צמיחה בקצב של 0.1%, האיצה מעט ברבעון הראשון 2024 וצמחה ב-0.4% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי ליציאה מהמיתון תרמה חזרתה לצמיחה של גרמניה, הכלכלה הגדולה בגוש. התמ”ג של גרמניה צמח ב-0.2% ברבעון הראשון של השנה לעומת הרבעון הרביעי, זאת, לאחר שברבעון הרביעי נרשמה נסיגה של 0.5%. עם זאת, במונחים שנתיים כלכלת גרמניה נסוגה ב-0.2% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ובאופן כללי נמצאת במיתון.
הפתעה לטובה מספקת באחרונה כלכלת איטליה שצמחה בשנה האחרונה בקצב של 0.7%. בורסת מילאנו היא מהמצטיינות מתחילת השנה, ולמרות ירידה של 2.9% במהלך אפריל היא עדיין גבוהה ב-11.2% מרמתה בתחילת השנה.
יפן: הבנק מרכזי פועל לייצוב המטבע
אנליסטים של איילון מציינים כי גורם מרכזי בפיחות המטבע היפני היוו פערי ריבית נרחבים בין יפן לארה”ב.