ישראל – ירידת ריבית; גירעון מעמיק
בדצמבר מחיר האג”ח לעשר שנים של ממשלת ישראל עלה והתשואה הגלומה ירדה עד לרמת 3.90%. המגמה החיובית הורגשה גם ברכיב הקונצרני והמרווח מאג”ח ממשלתי הצטמצם החודש עד לרמה של 1.35%. באלטשולר שחם מסבירים כי תוספת התשואה בעבור הסיכון שבאחזקת אג”ח חברות בהשוואה לאג”ח ממשלתי אינה נראית כה אטרקטיבית בהשוואה לתשואות היסטוריות.
היחלשות המדד בחודש נובמבר תרמה להתקררות האינפלציה השנתית לרמה של 3.3% וקירבה אותה לעבר קצה טווח היעד העליון של בנק ישראל. במהלך דצמבר נמשכה מגמת ייסוף השקל מול הדולר והמטבע המקומי התחזק בשיעור של 2.95% מול הדולר ונסחר כעת סביב 3.60 שקלים.
לאחר שסבל מחולשה במשך חודשים ארוכים בשל המדיניות המוניטרית המרסנת מצד בנק ישראל, טיפס סקטור הנדל”ן במהלך חודש דצמבר ב-9% בקירוב. לדברי אנליסטים של אלטשולר שחם, תרמה לכך הציפייה להורדת הריבית – ציפייה שאכן התרחשה בתחילת ינואר, כשנגיד הבנק, פרופ’ אמיר ירון, הודיע על הפחתת הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 4.5%. שאר הסקטורים בתל אביב חתמו את החודש בביצועים מרשימים לא פחות – ת”א בנקים ות”א גז ונפט עלו 5.05% ו-4.34% בהתאמה.
הגיוסים בשוק איגרות החוב הממשלתיות הסתכמו בכ-8 מיליארד שקל בדצמבר וצפויים להסתכם בכ-19 מיליארד שקל בינואר 2024. גם בשוק איגרות החוב הקונצרניות נרשמו במהלך דצמבר גיוסים ערים. הגיוסים זינקו והסתכמו בכ-20 מיליארד שקל. כ-9.3 מיליארד שקל מתוכם גייסו הבנקים מזרחי טפחות ולאומי.
נתוני המקרו של ישראל בשלושת הרבעונים הראשונים של 2023 נראים טוב. שיעור צמיחת התמ”ג ברבעון השלישי עמד על 3.2%. שיעור האבטלה בישראל עמד בנובמבר על 2.8% והוא אחד הנמוכים בעולם.
עם זאת, אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי רוב נתוני המקרו הללו מתייחסים לישראל של 6 באוקטובר, כלומר ישראל של לפני המלחמה. בשלב זה אין לדעת להיכן הולך המשק הישראלי והמשקיעים השונים יצטרכו לבחון את התנהלות המשק בזהירות רבה בטרם יקבלו החלטות דרמטיות.
אנליסטים של הראל מעריכים כי הריבית תמשיך לרדת במהלך השנה, אך בקצב איטי בהרבה בהשוואה לקצב שבו עלתה וללא הורדה נוספת במהלך הרבעון הראשון. ההחלטות על הריבית בישראל יושפעו, בין השאר מהחלטות הריבית בבנקים המרכזיים הגדולים בעולם.
ארה``ב – שנה של זינוקים
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי כלכלת ארה”ב גילתה חוסן מפתיע והמשיכה לצמוח ולייצר מקומות עבודה בקצב מרשים. ריבית ה’פד’ המשיכה אמנם לעלות במהלך השנה ואף הגיעה לשיאה ביולי, אז עמדה על 5.5%, אך שם נעצרה והתייצבה.
גם שיעור האבטלה מעודד למדיי. במהלך כל השנה החולפת עמד שיעור האבטלה מתחת ל-4% ובסוף השנה עמד על 3.7% בלבד. התמ”ג האמריקני, שידע צמיחה נמוכה מאוד בסוף 2022, התאושש במהלך השנה החולפת וברבעון האחרון של השנה עמד על 2.9%.
ב-IBI מציינים כי החשש מפני מיתון לא התממש ובמקומו התקיים תרחיש “הנחיתה הרכה”, כלומר האטה מסוימת בכלכלה שאינה מגיעה לכדי מיתון, תוך כדי ירידה ניכרת בשיעורי האינפלציה.
כאן אכן נרשמה בשורה יפה. מאינפלציה הנושקת ל-10% במחצית של 22, הלך ודעך שיעורה במהלך 23 ונע בין מאי לנובמבר אשתקד בשיעורים של בין 3.1% ל-4.1%. כעת קרובה האינפלציה ליעד שהציב לה הבנק הפדרלי המרכזי – 2% בשנה.
בזכות תהליכי המקרו החיוביים הללו, נרשם במהלך השנה החולפת גל עליות מרשים בבורסות בארה”ב. בפרט נהנו מן העלייה 7 חברות טכנולוגיה גדולות, אשר כבר שנים רבות נושאות על גבן את המדד של בורסת נאסד”ק. בשנה החולפת נוספה טכנולוגיית הבינה המלאכותית (AI) וחיזקה עוד יותר את מעמדן של חברות הטכנולוגיה.
בסיכום שנתי רשם מדד נאסד”ק זינוק של 43.4%, מדד S&P500 נהנה גם הוא מזינוק מרשים של 24.2% ואילו מדד דאו ג’ונס רשם עליה נאה של 13.7%. כל העליות הללו הושפעו מהזינוקים של חברות הטכנולוגיה.
עם זאת, ב-IBI מציינים כי חרף האווירה החיובית בבורסות, ארה”ב עודה מתמודדת עם כמה בעיות וצרות אשר יוסיפו להשפיע על הכלכלה האמריקנית בשנה הקרובה ובראשן המלחמה הנמשכת בין רוסיה לאוקראינה ומשבר תקרת החוב.
אירופה – התכנסות האינפלציה ליעדה
בהחלטתו האחרונה, ב-14 בדצמבר, שמר הבנק המרכזי האירופאי (ECB) את הריבית ברמתה על 4.50%.
ב-IBI בית השקעות מציינים את העלייה המרשימה במדדי המניות המובילים ביבשת. מדד יורוסטוקס 50 הפאן אירופי סיים את השנה עם קפיצה נאה של 19.2%. קפיצה מרשימה של 28.3% נרשמה במדד המוביל של בורסת מילאנו. גם מדד דאקס, למרות ביצועי הכלכלה הגרמנית הפושרים, רשם קפיצה שנתית של 20.3%. מדד פוטסי 100 הבריטי נותר מעט מאחור והסתפק בעליה של 3.8%.