מהן השקעות אלטרנטיביות?

השקעות אלטרנטיביות, הינן תחליף להשקעה באפיקים המסורתיים בשוק ההון – מניות, אגרות חוב (אג”ח), אופציות, נגזרים, קרנות סל ועוד. מדובר בהשקעות הון פרטי (Private equity), שאינן נסחרות בשוק ההון, כגון: קרנות גידור, נדל”ן בחו”ל , חוב פרטי ועוד.

השקעות אלטרנטיביות משמשות בדרך כלל לגידור סיכונים והגדלת היציבות בתיק ההשקעות, מאחר שבניגוד להשקעות המסורתיות הן פחות רגישות לספקולציות היצע וביקוש – ולכן, וזו הנקודה החשובה, הן גם פחות תנודתיות. מאחר שקיים מתאם נמוך בלבד בינן לבין שוק ההון, ברור למה הן נחשבות לכלי מועדף לגידור התיק.

מגמת הביקוש להשקעות במוצרי השקעה אלטרנטיביים צומחת בשנים האחרונות בקצב מואץ ומחוללת מהפכה של ממש בעולם ההשקעות המסורתי. הפופולריות של תחום זה נובעת, בין השאר, מההבנה כי מוצרי ההשקעה המסורתיים אינם מספקים מענה הולם דיו למצבי השוק המשתנים ואינם מאפשרים גיוון אמיתי בתמהיל תיק ההשקעות ופיזור הסיכונים.

אילו מוצרים נחשבים להשקעות אלטרנטיביות?

קרנות השקעה בנדל”ן, קרנות גידור, קרנות השקעה פרטיות, פלטפורמות של הלוואות P2P ועוד יכולים להיות מוצרים אלטרנטיביים מוצלחים ומקובלים.

יתרונות ההשקעות האלטרנטיביות

  • מחקרים רבים בארץ ובחו”ל הוכיחו פעם אחר פעם שגיוון תיק ההשקעות במוצרים אלטרנטיביים מוריד את רמת הסיכון, ממתן את התנודתיות בתקופות הסוערות ומייצר בפועל תשואה גבוהה יותר מאלטרנטיבות רבות בשוק. בשנים האחרונות, המאופיינות בסביבת ריבית אפסית, הנושא מקבל דגש אף יותר ולכן, בזכות מיצובו של תחום זה והפיכתו לנגיש, ציבור גדול יותר נחשף לעולם ההשקעות האלטרנטיביות ויתרונותיו כמפורט תנודתיות מתונה.
  • מיתאם נמוך לשוק ההון לעיתים אפסי.
  • חשיפה למוצרים בעלי תשואה גבוהה ביחס לאלטרנטיבות רבות.
  • גיוון השקעות.
  • חשיפה לתחומי השקעה חדשים.

חסרונות ההשקעות אלטרנטיביות

לצד היתרונות המוזכרים לעיל ישנם גם כמה חסרונות שמן הראוי להכירם. החיסרון המרכזי הוא נזילות: בניגוד לשוק ההון, בו אפשר לממש השקעות באופן כמעט מידי ובלחיצת כפתור, מרבית ההשקעות האלטרנטיביות חסומות למימוש לתקופות מסוימות ותהליך פדיון נעשה לעיתים בזמנים קבועים באמצעות מתן הודעה מוקדמת ובמקרים חריגים אף במספר פעימות.

השקעות אלטרנטיביות - למי זה מתאים?

המסלול האלטרנטיבי מתאים לכל מי שמבקש להגדיל ולגוון את סל ההשקעות שלו. הבחירה אם להיכנס להשקעה כזו או אחרת צריכה להיעשות באופן מקצועי תוך לקיחת כל הנתונים בחשבון ,על מנת לוודא שישנה מוכנות להתמודדות עם כל תרחישי ההשקעה. חשיבה משותפת עם מתכנן פיננסי, שמכיר היטב את הצרכים האישיים של העמית ואת המוצרים, היא הדרך הנכונה לבחון התאמת השקעה במוצר כזה או אחר.

סוגי השקעות אלטרנטיביות

קרנות גידור

קרנות גידור הן קרנות השקעה פרטיות, המשקיעות בשוקי ההון, תוך כדי מימוש אסטרטגיות ייחודיות, שאינן מוכרות ו/או חשופות למשקיע הממוצע ומטרתן היא השגת תשואה עודפת על מדדי הייחוס (benchmark). בין הדוגמאות הנפוצות אפשר למנות את אסטרטגיית long-short, רכישת ניירות ערך לפני הנפקתם לציבור הרחב, ביצוע עסקאות מחוץ לבורסה ועוד.

לדוגמה:

Reading Capital
מגדל שוקי הון
Alphabeta
Total Capital
Sphera

קרנות השקעה

קרנות שמשקיעות בשוק ההון אך אינן מבצעות גידור. ייחודן הוא בכך שהן מתמחות בסקטורים ספציפיים תוך כדי התבססות על ניתוחי עומק של חברות ו/או מודלים מתמטיים או סטטיסטיים.

לדוגמה:

Bull Capital
Quant Ex

קרנות חוב לא סחיר

קרנות חוב לא סחיר, או חוב פרטי, הן קרנות הון פרטיות המלוות או משקיעות בהלוואות, באופן ישיר או באמצעות פלטפורמות ייעודיות. בין התחומים המרכזיים שבהם פועלות קרנות אלו אפשר לציין הלוואות לצרכנים פרטיים למטרות יום-יומיות, מימון ליזמי נדל”ן, אשראי לרכישת כלי-רכב וכו’.

לדוגמה:

הראל
IBI
Apagaya
Credit Research

הלוואות P2P

פלטפורמות הלוואות P2P משמשות כמקור חוץ בנקאי לנטילת הלוואות מצד אחד ואפשרות למתן הלוואות כהשקעה מצד שני. כך למעשה כל אחד יכול להלוות למספר רב של גורמים בתחומים שונים ולקבל על כך ריבית קבועה הישר לחשבון הבנק או לגלגל אותה ליצירת השקעות המשך.

לדוגמה:

Tarya

נדל``ן

כתחליף לרכישת דירות או נכסי נדל”ן באופן ישיר, התפתחו בשנים האחרונות האפשרויות מגוונות להשקעות בנדל”ן בארץ ובחו”ל, בסכומים הנמוכים מעלות נכסי הנדל”ן המאמירים. כך, למשל, אפשר להשקיע, יחד עם היזמים, במיזם נדל”ן המכיל מספר רב של דירות או נכסים מסחריים בסכומים נמוכים ובפיזור סיכונים.

לדוגמה:

iintoo

פיזור השקעה אופטימלי בקרנות גידור וקרנות השקעה

קרנות המאגדות תחתיהן כמה מוצרי השקעה אלטרנטיביים, Fund of funds על מנת לבצע פיזור השקעות רחב ככל האפשר ולהוריד את רמות הסיכון הקיימות בכל השקעה.
אגד קרנות מאפשר ליהנות מנגישות גבוהה למספר מוצרי השקעה אלטרנטיביים בעת ובעונה אחת, ברף כניסה להשקעה המשתווה למינימום הנדרש בד”כ בהשקעה בודדת בכל אחד מהמוצרים.

לדוגמה:

יתד
Focus FOF

היי-טק

ישראל נחשבת ל-start-up nation, מתוקף כך, ישנן מגוון אפשרויות להשקעות בהן אפשר להיחשף לחברות לפני שהן מונפקות לציבור הרחב. אפשר להשקיע באמצעות קרנות הון סיכון, המאגדות מספר רב של סטארט-אפים, או בהשקעה ישירה. תחום זה הוא בעל פוטנציאל רווח או הפסד גבוהים ביותר ויש לקחת זאת בחשבון בכל השקעה. חשוב מאוד להיעזר בגורמי מקצוע המתמחים בתחום ויודעים לעשות הליך בדיקה וסינון הנקרא בשפה המקצועית: DD.

לדוגמה:

Todos
Ovalsec

הבהרה משפטית

פוקוס סוכנות לביטוח בע”מ הינה סוכנות ביטוח המציעה פתרונות בתחום הביטוח והפנסיוני ללקוחותיה

הנתונים המפורטים באתר זה והאתרים המקושרים אליו שאינם תחת פיקוח רשות שוק ההון הביטוח והחיסכון, מהווים מידע כללי בלבד שנכתב ומובא כלשונו מאת החברות המשווקות את אותם מוצרים ובאחריותן בלבד. פניית הלקוח להשקעות כאמור הינה בהתאם לשיקול דעתו המוחלט של הלקוח ובאחריותו הבלעדית ולאחר שקיבל לידיו את התנאים המפורטים ובדקם באמצעיו הוא ובאופן אישי וחתם עליהם. אין באמור בנתונים ובעצם הצגתם באתר הסוכנות כהצעה להשקעה מטעם הסוכנות ואין בכך כל תחליף לייעוץ מס, ייעוץ משפטי, ייעוץ השקעות על ידי בעלי רישיון מתאים. אין בתוצאות העבר המוצגות להוות התחייבות ו/או אינדיקציה כלשהי בקשר עם החברות ו/או הקרנות. מובהר עוד כי כל הזכויות במידע האמור שמורות לחברות ו/או הקרנות שמציגות אותו ולכן כל שיעתוק ו/או הפצה ו/או חשיפה של תוכן המידע בדרך כלשהו בשלמות או בחלקים ללא הסכמתן מראש, אסורים.