ישראל: חשש מגל נוסף
מגמת התגברות התחלואה השפיעה גם על ביצועי הבורסה בתל-אביב בחודש יולי.
בסיכום חודשי עלה מדד ת”א-35 בכ-0.5% ,מדדי ת”א-90 ות”א-SME60 ירדו בכ-2% ובכ-5% בהתאמה, אך המדדים עדיין גבוהים בכ-11-13% משיעורם בתחילת השנה.
מהבורסה לניירות ערך בת”א נמסר כי ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים בחודש יולי, ובראשם מדדי ת”א-נפט וגז ות”א-ביומד. אלה ירדו במהלך החודש בכ-5-6% בממוצע וגם הם עדיין גבוהים בכ-26% ו-10% בהתאמה לעומת שיעורם בתחילת השנה.
בנק ישראל בהחלטת הריבית מתחילת החודש הודיע על הותרת הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%. על פי התחזית שפרסם הבנק, הריבית בישראל צפויה להישאר ללא שינוי בשנה הקרובה. אנליסטים מאלטשולר שחם מעריכים כי המשק ימשיך בתהליך ההתאוששות ממשבר הקורונה. עם זאת, תחזית הצמיחה לשנה הקרובה עודכנה כלפי מטה לשיעור של 5.5%.
ארה``ב: יציבות בחסות הבנק המרכזי
יו”ר הפד, ג’רום פאואל, מסר בנימוקים להחלטה, כי בבנק המרכזי מזהים התקדמות נוספת בכלכלה וירידה בהיקף התחלואה הקשה, שנובעת, בין השאר, מגידול במספר המחוסנים בארה”ב. פאואל הסביר גם כי ה”פד” ממשיך לדבוק ביעד אינפלציה ארוך טווח של 2% בשנה, וכן ביעד של תעסוקה מלאה. האינפלציה הגבוהה של החודשים האחרונים פחות מטרידה אותו, משום שהוא רואה בה תופעה שנובעת מגורמים חד פעמיים (“אינפלציה טרנזיטורית”).
עם זאת, החששות מפני השפעות המוטציה דלתא של נגיף הקורונה לא פגו. לפי שעה, שוקי ההון בארה”ב נראים עדיין חזקים למדיי בתחילת המחצית השנייה של שנת 2021, עם עליה קלה של מדד ה- S&P500 וירידה קלה במדד הנאסד”ק. וזאת, אף שבמרבית שוקי המניות בעולם חלה ירידה קלה בחודש יולי.
אנליסטים מ IBI בית השקעות מציינים כי הקטליזטור שמוביל כרגע את מצב הרוח של המשקיעים בארה”ב, הוא הדוחות הכספיים שפרסמו החברות המובילות בוול סטריט, וההערכות לפיהן הריבית בארה”ב לא תעלה בקרוב.
אירופה: היורו מתחזק, האינפלציה עולה
ב-IBI בית השקעות מזהירים עם זאת, כי עליית המדרגה באינפלציה באירופה, עלולה להוביל ללחצים להעלאת ריבית עוד לפני שארה”ב תידרש לכך. ייתכן שזו הסיבה המרכזית להתחזקות של כ-9% אותם רשם היורו מול הדולר ב-15 החודשים האחרונים.
האינפלציה בגרמניה עולה ומעוררת דאגה. בחודש יולי הגיעה האינפלציה שם לשיעור של 3.1%. הבנק המרכזי של גרמניה צופה שהאינפלציה תגיע ב-2021 לשיעור של כ-4%. זהו שיעור האינפלציה הגבוה ביותר בכלכלה הגדולה של אירופה מאז השקתו של מטבע היורו לפני יותר משני עשורים.
סין: הידוק הרגולציה
חברות דירוג האשראי הפחיתו בשבוע שעבר את דירוג האשראי של חברת הנדל”ן הסינית הענקית “צ’יינה אוורגראנד” מ”דירוג השקעה” ל”דירוג ספקולטיבי”.
אנליסטים מ IBI מדגישים כי לחברה חובות ענק והיא מתמודדת עם בעיות נזילות קשות מזה כמה חודשים. בשבוע שעבר הוקפאו נכסיה לאחר שלא הצליחה לשלם חוב לחברת הכרייה הובאיי. מחיר המניה שלה צנח מתחילת 2021 ביותר מ-60%.
ב-IBI מזכירים כי חברות הנדל”ן בסין התמחו בשנים האחרונות בהנפקות “אג”ח זבל” למשקיעים באסיה כולה. אלו הן אג”ח בעלות סיכון גבוה להיכנס לחדלות פרעון. בחודשים האחרונים ניסו הרשויות בסין לצנן את שוק הנדל”ן הלוהט במדינה באמצעות מגבלות חדשות, בעיקר על הלוואות לחברות נדל”ן. מצוקת נזילות של חברת נדל”ן מסדר הגודל של צ’יינה אוורגראנד עלולה להטיל צל כבד על כל שוק הנדל”ן הסיני שהתמנף בשנים האחרונות לממדים חסרי תקדים.