ישראל - האינפלציה גואה; הריבית עולה
בהכשרה מציינים כי רמות תעסוקה אלו זהות ואף גבוהות יותר מהרמה של טרום משבר הקורונה. זאת ועוד, בפעם הראשונה מאז שנת 2007 נרשם עודף תקציבי של 0.4% מהתוצר ב-12 חודשים רצופים. זהו העודף התקציבי הגבוה ביותר מאז שנת 1987. אנאליסטים מהכשרה מעריכים כי נתונים אלו מעניקים רוח גבית לבנק ישראל להמשיך בפעילות ההידוק המוניטרי ולהגיע עד לטווח ריבית של 2.5%-2.75% במחצית 2023.
בשוק הנדל”ן נמשכה עליית המחירים, אף כי התמתנה מאוד. מנתוני הלמ”ס לחודש יוני עולה כי עיקר העלייה במחירי הנדל”ן נבע מעלייה במדד תשומות הבנייה. העלייה במלאי הדירות החדשות והתחלות הבנייה נמשכת וגם זו תורמת להתמתנות המחירים בטווח הקצר.
בהכשרה מציינים כי לצד זאת נרשמה האטה בסך נטילת המשכנתאות, זה החודש השלישי ברציפות, וזאת לאחר שהריבית על המשכנתאות החדשות שמעניקים הבנקים ממשיכה לעלות.
מדד המחירים לצרכן בחודש יוני 2022 עלה לרמה של 4.4% בקצב שנתי. זוהי הרמה הגבוהה ביותר שנרשמה ב-14 השנים האחרונות וגבוהה גם מיעד האינפלציה שהציב בנק ישראל (1-3%).
בנק ישראל העלה בשל כך את הריבית בחצי אחוז בחודש יולי לרמה של 1.25% והודיע כי הוא מעלה את תחזית הריבית לרמה של 2.75% עד לסוף הרבעון הראשון של 2023 וכן הוא צופה צמיחה בתוצר של 3.5% בסוף שנת 2023 – ירידה של חצי אחוז לעומת התחזית הקודמת.
בנק ישראל צופה כי נכון לרבעון השני של 2023 תעמוד הריבית במשק על 3.3% בקצב שנתי.
אנאליסטים של הפניקס מציינים כי המשך ההיחלשות של השקל מייצר לחץ להתייקרות המוצרים המיובאים ואולם, בסופו של דבר, למדיניותו של הבנק הפדרלי המרכזי תהיה השפעה רבה על החלטות בנק ישראל וההערכה היא כי באמצע שנת 2023 יחל מחזור של הפחתת הריבית אף לרמה נמוכה יותר מאשר בארה”ב, דבר אשר ישפיע גם על שוק האג”ח.
בהראל מציינים כי בשבועות האחרונים חלה התמתנות בגידול בצריכה הפרטית בישראל אך זאת רק ביחס לצמיחה הגבוהה שחלה בשנתיים האחרונות. אנאליסטים של הראל מעריכים כי במהלך החודש הקרוב תשוב הצמיחה לקצב גבוה.
ארה``ב - מתגבר החשש למיתון; הריבית עולה
לפי התחזית המעודכנת של ה-IMF, הכלכלה העולמית עשויה לצמוח בשנת 2022 ב-3.2% (לעומת תחזית קודמת של 3.6% שפורסמה בחודש אפריל), ובארה”ב, המעצמה החזקה ביותר בעולם, עשויה הכלכלה לצמוח בשנת 2022 ב-2.3% (הרבה מתחת לתחזית הקודמת שצפתה צמיחה של 3.7%). כל זאת בזמן שע”פ האומדן הראשוני התכווצה הכלכלה האמריקאית ברבעון השני של שנת 2022 ב-0.9% במונחים שנתיים, זאת לעומת צפי לצמיחה של 0.4%.
הבנק המרכזי האמריקני, ה-FED, העלה בישיבתו האחרונה את הריבית ב-0.75% והעמיד אותה על רמה של 2.25%-2.5%, הגבוהה ביותר מאז שנת 2019. יו”ר הבנק, ג’ירום פאוול, אמר כי הוא נחוש להוריד את רמות האינפלציה. הוא הוסיף כי להערכתו ארה”ב אינה נמצאת לפי שעה במיתון והאומדנים הכלכליים השונים נמצאים ברמות גבוהות.
אנאליסטים של הראל מעריכים כי הריבית תעלה בחצי אחוז נוסף בהחלטה הבאה ותגיע ל-3.5% בסוף השנה, מעל הצפי המגולם בשווקים, זאת למרות הצמיחה השלילית ברבעון השני וההתקררות בשוק העבודה.
אנאליסטים של הכשרה מעריכים כי למרות גישתו ה”ניצית” של יו”ר הפד, הסיכוי שהבנק המרכזי יעצור את העלאות הריבית במהלך 2023 גובר, ובכך ניתנה רוח גבית לשווקים במהלך חודש יולי.
אירופה – קץ עידן הריבית השלילית
הבנק המרכזי האירופה, ה-ECB ציין עוד, כי גם בהמשך תתכנה התערבויות דומות ברמות הריבית בהתאם לצורך, כשבשלוש הפגישות שנותרו עד לסיום שנת 2022 צפויות עליות נוספות. בהכשרה מציינים כי הצפי הוא שהריבית תתייצב עד לסוף השנה על רמה של 1%.
הכלכלה האירופית מצויה עדיין במשבר חמור למרות נתוני הצמיחה המרשימים בגוש האירו.
במהלך הרבעון השני של השנה צמחה כלכלת הגוש ב-0.7% במונחים שנתיים – מעל לצפי של 0.2% שהעריכו התחזיות. הסיבה העיקרית לצמיחה, אומרים בהכשרה, היא העלייה בפעילות הכלכלית של איטליה וספרד, בעיקר בזכות התאוששות התיירות וכספי ההבראה שקיבלו מהבנק המרכזי, וכן בשל הצמיחה ה”הפכפכה” של אירלנד, אשר החלה את השנה עם צמיחה דו ספרתית.
במקביל, הסנטימנט הכלכלי ביבשת ממשיך לעמוד על רמה נמוכה ונמצא מתחת לתחזיות השוק (99 נקודות לעומת תחזית של 102). הסנטימנט עשוי להמשיך להידרדר עם עליית הריבית ורמות האינפלציה, והמלחמה הנמשכת בין רוסיה לאוקראינה, אשר ממשיכה להחריף את משבר האנרגיה, במיוחד בתחום אספקת הגז.