בתום המחצית הראשונה של השנה, שהיטיבה בעיקר עם חברות הטכנולוגיה, במיוחד אלה הקשורות לבינה המלאכותית, חודש יולי היטיב גם לשאר הענפים המובילים במשק ובראשם האנרגיה, התעשייה והחומרים. אנאליסטים של הפניקס מציינים כי הצטרפותם של ענפים נוספים לראלי בשווקים אפשרה גם למדדים עניים יותר במניות טכנולוגיה להתחיל לעלות, כמו מדדי הדאו-ג’ונס ות”א125 ובכך הוכיחו הבנקים המרכזיים בארץ ובעולם כי פעלו נכון כשהמשיכו עם העלאות הריבית על אף אזהרות כי הכלכלה לא תעמוד בכך.
ישראל – אופטימיות בצל המשך הפגנות המחאה
אנאליסטים של הראל מציינים כי ניכרים סימנים ראשונים להאטה בצריכה הפרטית, בנתוני הרכישות בכרטיסי אשראי וירידה בקצב גידול האשראי. גם הגירעון בתקציב הממשלתי מוסיף לעלות והכנסות המדינה מנדל”ן מתכווצות. הפעילות בענף הנדל”ן המשיכה בהתמתנות, אף כי בקצב איטי בהשוואה לחודשיים הקודמים, נמשכה עלייה בהיצע הדירות החדשות העומדות למכירה לצד ירידה קלה במדד מחירי הדירות הרשמי.
גם שוק העבודה עדיין הדוק, אך נמשכים סימני התמתנות: שיעור האבטלה נותר יציב וברמה נמוכה והשכר הממוצע לשכיר ממשיך לעלות, זאת לצד עלייה במספר דורשי העבודה וירידה עקבית במספר המשרות הפנויות.
במבט עולמי, השוק הישראלי דווקא הפתיע לטובה. אחרי שפתח את השנה בפיגור ניכר מהשווקים העולמיים, בחודש יולי חלה קפיצה מרשימה במדד תל-אביב 125 של 5.2% והוא גבוה כעת ב-3% מרמתו בתחילת ינואר. אנאליסטים של IBI בית השקעות מעריכים כי הסיבות לעליות אלה הן סברה של המשקיעים כי רמת המחירים ירדה לגובה כה נמוך שלא סביר שתוסיף לרדת, או סברה שלהם כי הפגנות המחאה ישפיעו על הממשלה ויגרמו לבלימת הרפורמה המשפטית.
אנאליסטים של אלטשולר שחם מעריכים לעומתם כי האופטימיות ששררה בשוק הישראלי בחודש יולי נובעת בעיקר מן הציפייה להגעה להסכמה רחבה בין הצדדים לגבי הרפורמה וכן מהחלטת נגיד בנק ישראל שלא להעלות עוד את הריבית במשק ולהותירה על 4.75%. עם זאת, משלא הושגה הסכמה בין הצדדים החלו השערים לרדת , בנוסף כתגובה לאכזבה חלו עליות בתשואות החוב הממשלתיות ובשער הדולר.
לצד כל אלה, מציינים באלטשולר שחם, שהמאבק הנחוש של בנק ישראל באינפלציה נותן את אותותיו, והיא המשיכה במגמת ירידה ביוני לשיעור שנתי של 4.2% לאחר 4.6% במאי.
ארה``ב – הלם בעקבות הורדת דירוג האשראי
לדברי אנאליסטים של IBI בית השקעות, ההודעה של פיץ’ הגיעה בתזמון מעניין – יממה אחת לאחר החלטת חבר המושבעים בארה”ב להגיש כתב אישום נגד נשיא ארה”ב לשעבר דונלנד טראמפ בגין ניסיון להונות את העם האמריקאי ולשבש את תוצאות הבחירות לנשיאות בשנת 2020 (שבהן, כזכור, הפסיד לביידן).
הפחתת הדירוג של ארה”ב נפלה על המשקיעים בהפתעה. מרגע ההודעה איבד מדדS&P500 2.2%מערכו בתוך יומיים. ירידות חדות אף יותר רשמו האג”ח של ארה”ב ל-10 שנים. תשואתן טיפסה בהמשך השבוע עד לרמה של 4.20% ואחר כך התייצבה על רמה של 4.06%. גם ‘מדד הפחד’ קפץ מרמה של 13.3 נקודות ערב ההודעה ל-17.1 נקודות אחריה.
למרות ההודעה של פיץ’ והתגובות הסוערות שחוללה, ב-IBI מדגישים כי גם דירוג של AA פלוס הוא גבוה מאוד וכי אין למעשה דאגה של ממש בדבר יכולותיה של ארה”ב להחזיר את חובותיה. השאלה היחידה החשובה היא אילו מהלכים יבצע הממשל האמריקאי כדי להתכנס ליחס חוב נמוך יותר.
בצד החיובי, שיעור האבטלה בחודש יולי ירד לרמה של 3.5% בלבד. נוסף על כך, משרד העבודה האמריקאי דיווח על עליה בקצב שנתי של 3.7% בפריון לעובד, אחרי ירידה בפריון ברבעון הראשון של השנה. עליה בפריון מאפשרת לייצר יותר בעזרת אותם משאבים והיא מהווה קטליזטור חשוב לצמיחה כלכלית בטווח הבינוני והארוך.
אירופה – העלאות הריבית נושאות פרי
אנאליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי הבנקים המרכזיים והמשקיעים בשוק ההון צופים את המשך העלאות ריבית של הבנקים המרכזיים בחציון השני של 2023, זאת במטרה לצנן את הפעילות הכלכלית ואת שוק העבודה הצפוף כדי להבטיח את המשך התמתנות האינפלציה בארה”ב ובשאר העולם המערבי.
בבריטניה נמשכת העלאת הריבית במטרה להיאבק באינפלציה. בסוף חודש יולי העלה הבנק המרכזי של בריטניה את הריבית פעם נוספת ברבע אחוז והעמידה על 5.25%. שיעור האינפלציה בבריטניה בסוף חודש יוני עמד על 7.9%. אנאליסטים של IBI מצטטים אנאליסטים בריטים הסבורים כי הריבית תיעצר השנה על 5.75%.
בגרמניה התפרסם דיווח מעודד על קפיצה של 7% בהזמנות ממפעלים בחודש יוני. לעליה החדה תרמו הזמנות גדולות של רכיבים לתעשיית המטוסים.