ישראל: תקווה התחלפה באכזבה, נסיקות - במפולת
מדדי ת”א-35 ות”א-90 עלו בכ-1% ובכ-5.5% בהתאמה. זאת לעומת מגמה מעורבת במדדי מניות מובילים בבורסות מפותחות בעולם.
מרבית המדדים הענפיים התאפיינו בעליות שערים, בראשם מדדי ת”א-בנייה ות”א-ביטוח. מניות אלה עלו בכ-12% ובכ-11% בהתאמה. לעומתם, מדדי חברות ההייטק ידעו דווקא ירידות שערים בשיעור של עד 3%, בדומה לירידה במדד הנאסד”ק.
אנליסטים של הבורסה לניירות ערך מציינים כי במהלך חודש יולי צמצם הציבור הישראלי את חשיפתו למניות ת”א והתמקד במכירות נטו, בהמשך למגמה שאפיינה את סיום המחצית הראשונה של השנה. משקיעי חוץ גם הם לא גילו עניין רב במניות הבורסה של ת”א, גם כן בהמשך למגמת המכירה נטו שאפיינה את סוף המחצית הראשונה. משקיעים מוסדיים לטווח ארוך, לעומת זאת, המשיכו במגמת הרכישות נטו.
מדדי אגרות החוב לסוגיהן עלו בשיעור ממוצע של כ-0.9%. בלטו אגרות החוב הממשלתיות צמודות המדד והשקליות לטווח ארוך, שעלו בכ-2.3%-3%. התשואה לפדיון של אגרות החוב השקליות ל-10 שנים ירדה בכ-0.1% והגיעה לכ-4.9% לקראת סוף החודש.
בראשית החודש הותיר בנק ישראל את הריבית במשק ללא שינוי בשיעור של 4.5%. בהודעתו ציין הבנק כי מאז 7 באוקטובר המשק הישראלי מוסיף לגלות עמידות יחסית בהתמודדות עם אתגרי התקופה. עם זאת, ציין הבנק כי למלחמה יש השלכות כלכליות ניכרות על המשק והיא מגבירה את גורם אי הוודאות ואת פרמיית הסיכון וכי יש להתמודד עם מצב זה.
בתחילת החודש, כחלק מתחושה שישראל נמצאת לקראת קידום עסקת חטופים, שלטה אווירה אופטימית בשוק והובילה לנסיקה של מדד ת”א 35 לשיא של כל הזמנים, תשואות האג”ח הממשלתי ירדו, השקל שב להתחזק מול הדולר ופרמיית הסיכון של מדינת ישראל נסוגה מספר נקודות לאחור.
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים עם זאת כי לקראת סוף החודש התהפכו המגמות עם ההבנה כי עסקת החטופים שוב מתעכבת והמצב הבטחוני מתערער עוד יותר עם החשש להתלקחות הזירה מצפון לאחר הריגתם של 12 ילדים מטיל חיזבאללה ברמת הגולן.
אירופה: סערות פוליטיות
ארה``ב: תהליך האטה בצל הבחירות הקרבות
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי השווקים בארה”ב הגיבו בעיקר לנתונים כלכליים פנימיים, אשר העידו על הצלחה חלקית בלבד של מדיניות “הנחיתה הרכה” של הבנק הפדרלי. נתוני התעסוקה בארה”ב לחודש יולי הצביעו על תוספת של 114 אלף משרות בלבד. גם נתוני חודש יוני תוקנו כלפי מטה לגידול של 179 אלף משרות בלבד – כ-30 אלף משרות פחות מן הפרסום המקורי. נתונים אלה נמוכים מהממוצע של 12 החודשים האחרונים.
בתחילת אוגוסט הותיר הבנק הפדרלי של ארה”ב את ריבית הבסיס בארה”ב ללא שינוי על רמה של 5.5%. יו”ר הבנק הפדרלי, ג’רום פאואל, אמר לאחר החלטת הריבית כי הפער הגדול שהיה קיים בין ההיצע לביקוש בשוק העבודה הולך ומתקרב לאיזון. הוא רמז כי קיימת אפשרות להפחתת ריבית בישיבת ה’פד’ הבאה בספטמבר.
ב-IBI מציינים כי גם נתוני המקרו בארה”ב מובילים את המשקיעים להערכה כי צפויה בקרוב סדרת הפחתות ריבית בארה”ב. הערכה זו גרמה לעליית מחירי האג”ח הממשלתיות ולירידה חדה בתשואותיהן. תשואת האג”ח של ממשלת ארה”ב ל-10 שנים נפלה בסוף החודש לרמה של 3.79% – הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה השנה. בחודש האחרון נפלה התשואה על אג”ח הממשלתיות ביותר מחצי אחוז.
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי אף שהנתונים הכלכליים בארה”ב נחשבים עדיין למעורבים, נראה כי הכלכלה הגדולה בעולם נמצאת כבר בתוך תהליך האטה. תהליך זה בא לידי ביטוי בשני נתונים מרכזיים: הראשון הוא מדד ה-PCE, שהציג תמונה אופטימית בהשוואה לשנה שעברה ועלה בשיעור של 2.50% בלבד, קרוב ליעד 2% שהציב הבנק הפדרלי. הנתון השני הוא דו”ח התעסוקה לחודש יוני, שהציג תמונת מצב מעורבת לגבי שוק העבודה האמריקאי. מצד אחד נראה כי נרשמה עליה מעל הציפיות בכמות המשרות החדשות שנפתחו ומצד שני ירידה קלה בשכר הממוצע לעובדים ועליה קלה בשיעור האבטלה ל-4.1%. שני אלו עשויים להוביל להתקררות נוספת של המחירים.
אנליסטים של איילון מציינים כי בצד המחירים, אינפלציית השירותים מעכבת את התקדמות הדיס-אינפלציה, ובכך מקשה על נורמליזציה של המדיניות המוניטרית. הסיכונים העליונים לאינפלציה גדלו והעלו את הסיכוי לריבית גבוהה עוד יותר. לכן, מציינים באיילון, כלכלני הקרן מעריכים כי יש להתאים את תמהיל המדיניות בקפידה כדי להשיג יציבות מחירים ולחדש מאגרים מופחתים.
באשר לצד הפיסקלי הזהירו בקרן כי בשנה שבה כלכלות גדולות רבות מקיימות בחירות, ישנה חשיבות לנווט את ההוצאה ממשלתית בצורה אחראית ואמינה לכדי הפחתת רמות החוב.
יפן: סימנים להתאוששות כלכלית?
הנפילה נבעה מצעד דרמטי שהתרחש באותו שבוע לאחר ציפייה של חודשים רבים: העלאת ריבית ביפן מ-0.1% ל-0.25%. זו עדיין ריבית נמוכה מאוד, אך ייתכן שלא תישאר כזו בקרוב. ב-IBI מזכירים כי זו כבר העלאה שניה של הריבית ביפן השנה. ההעלאה הקודמת, בחודש מאי, הייתה הראשונה שנעשית ביפן זה 17 שנים. נגיד הבנק המרכזי של יפן, קזואו אואדה, נקט צעד זה כדי לקרר מעט את הכלכלה המקומית שמתחילה לסבול מלחצי אינפלציה. העלאת הריבית הנוכחית משולבת גם עם הקטנת רכישות אג”ח מצד הבנק המרכזי של יפן.
באחרונה נרשמו כמה סימנים לפיהם יפן שבה לצמוח, ואפילו האינפלציה החלה להרים מעט את ראשה. סימנים נוספים להתאוששות כלכלית הגיעו משוק התעסוקה, שם החלו להירשם העלאות שכר אחרי שנים של קיפאון.