בקרן ספרה סבורים כי מספרי האינפלציה העתידיים צפויים להתמתן, למרות ההשפעה החריגה של מחירי האנרגיה והמזון בשל המלחמה באוקראינה והשפעת הסגרים בסין על שרשרת ההיצע. אך עם-זאת הם צפויים לחרוג מעבר לטווח הרצוי על הבנק הפדרלי האמריקאי. הכלכלות באירופה ואסיה סובלות אף הן מתופעות דומות של עליות מחירים חדות מול עקומת היצע מוגבלת ושוק עבודה הדוק ביותר. מנגד, המשק הישראלי הפגין עד עתה עוצמה יחסית ונתוני אינפלציה ממותנים יותר בהשוואה לכלכלות המובילות בעולם.
ישראל – אי של יציבות, בינתיים
בעקבות עליית האינפלציה העלה בנק ישראל, לראשונה מאז נובמבר 2018, את הריבית במשק: בחודש אפריל הועלתה הריבית ב-0.25% ובמאי ב-0.4% לרמה של 0.75%. בראשית יולי העלה הבנק את הריבית בחצי אחוז נוסף – העלייה הגבוהה ביותר ב-11 השנים האחרונות. הריבית עומדת כעת על רמה של 1.25%.
על אף העלייה הדרמטית בריבית, הנתונים הכלכליים במשק ממשיכים להיות טובים למדיי וסימני הרעה בפעילות הכלכלית והמשקית אינם נראים לפי שעה. אנאליסטים של מיטב מציינים כי הרכישות בכרטיסי אשראי במחירים קבועים ממשיכות לעלות, הביקוש למוצרי צריכה נותר גבוה וכך גם יבוא מוצרי הצריכה.
עם זאת, במיטב מעריכים כי ההאטה בישראל צפויה להיות מורגשת במחצית השנייה של השנה. אנאליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי ענף ההייטק הישראלי האט מאוד את מהלכו בעקבות הנפילות בבורסת נאסד”ק. חברות ההייטק הישראליות נסמכות מאוד על גיוסי הון בבורסות של ארה”ב או דרך קרנות סיכון. כאשר חלה עצירה בשוק ההנפקות בארה”ב, כפי שקרה בחודשים האחרונים, קרנות ההון סיכון הופכות להיות סלקטיביות יותר גם הן במתן מימון לחברות הזנק. לכן, חברות הייטק ישראליות רבות מחשבות כעת מסלול מחדש וחלקן אף החלו בקיצוץ בכוח-האדם.
במהלך חודש יוני התפרקה הממשלה, שנה בלבד לאחר כינונה, והציבור ילך שוב לבחירות כלליות לכנסת בעוד כארבעה חודשים, זו הפעם החמישית בשלוש שנים וחצי. כיוון שממשלה חדשה תקום, אם בכלל, לא לפני אמצע חודש דצמבר, אין כל סיכוי להעביר את תקציב המדינה הבא לפני ראשית השנה הבאה וכך שוב תתנהל הכלכלה הישראלית למשך כמה חודשים לפחות ללא תקציב חדש.
ארה``ב – השתוללות האינפלציה
ב-IBI בית השקעות מסבירים את הירידות החדות של חודש יוני בשיעור האינפלציה הגבוה, שעמד במאי על 8.6% בחישוב שנתי. מאי היה החודש ה-3 ברציפות שבו האינפלציה בארה”ב גבוהה מקצב של 8% בשנה. נתוני מאי אילצו את הבנק הפדרלי להקפיץ את הריבית ביוני ב-0.75% לרמה של 1.5%-1.75%. התחזיות להמשך מדברות על המשך תהליך העלאת הריבית עד לרמה של כ-3.4% בסוף השנה.
אנאליסטים של הראל מציינים כי בשל מקבץ נתוני מאקרו שפורסמו בתקופה האחרונה בשילוב מדיניות המשך העלאות הריבית, גוברים חששות המשקיעים מפני מיתון מתקרב.
המשבר העולמי בשוק האנרגיה ממשיך לתת את אותותיו בכל העולם ובארה”ב הוא נוכח במיוחד. מחיר גלון דלק מגיע בתחנות הדלק לכ-5 דולרים ואף יותר. ב-IBI מציינים כי המחיר המאמיר מעלה את חמתם של האזרחים ומעורר דאגה בממשל לקראת בחירות נובמבר.
ב-IBI מציינים כי זו הסיבה המרכזית, לנסיעתו הבהולה של הנשיא ביידן לערב הסעודית ולמזרח-התיכון באמצע החודש. ביידן מעוניין שסעודיה תגביר את קצב הפקת ויצוא הנפט משטחה כדי להקל מעט על המחסור העולמי ולהוריד את מחירי הנפט לרמה דו ספרתית.
אף שבמחצית השנייה של חודש יוני התמתן מעט מחיר הנפט והגיע ל-108 דולרים לחבית, ב-IBI מדגישים כי טרם הגיעה העת לחגוג. אנאליסטים מהבנק האמריקאי ג’יי.פי מורגן צ’ייס, הזהירו כי אם הסנקציות החריפות על רוסיה יימשכו ורוסיה תפחית בשיעור ניכר את כמות הנפט שהיא מייצאת, מחיר הנפט עלול לנסוק לרמות מחירים גבוהות הרבה יותר.
אירופה - אינפלציה מכה גם בגוש האירו
שיעור האינפלציה הגבוה בגוש האירו יחייב את הבנק האירופי (ECB) להעלות בקרוב את הריבית, בפעם הראשונה מזה 11 שנים. עד כה הייתה הריבית ביבשת שלילית – מינוס חצי אחוז. אך ריבית שלילית עלולה ללבות את האינפלציה במקום לרסנה.