עם זאת, בהפניקס מציינים כי החשש העיקרי בהקשר זה הוא מכך שרוב התקררות האינפלציה כיום מגיעה ממוצרים פיזיים (סחורות), בעוד מחירי השירותים מוסיפים להתייקר במהירות. לכן, קיים חשש כי אם מחירי הסחורות יפסיקו לרדת או אף ישובו לעלות – תשוב גם האינפלציה להתרומם.
ישראל: הרפורמה המשפטית חוזרת והקיפאון בשווקים נמשך
הפעילות בשוק הנדל”ן התכווצה בשיעור ניכר מתחילת השנה. שפל של שנים נרשם במספר המשכנתאות החדשות ובמכירת דירות חדשות. גם במספר התחלות הבנייה נמשכה הירידה, אף כי, לדברי אנאליסטים של הראל, מספר התחלות הבנייה בפועל עדיין גבוה מאוד ובשנתיים הקרובות היצע הדירות המוכנות ימשיך לגדול.
סימנים ראשונים לבלימת האינפלציה נראו בחודש יוני עם פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש מאי: מהנתונים עולה כי בחודש מאי עלה המדד ב-0.2% לעומת חודש אפריל – נמוך מרוב התחזיות המוקדמות, אשר צפו עלייה של כחצי אחוז. בסה”כ נרשמה האטה בקצב האינפלציה – 4.6% במאי לעומת 5% בחודשים הקודמים. נוסף על כך, גם במחירי הדירות נמשכת מגמת הירידה, כשבחודש יוני נרשמה ירידה של 0.2% במחיר, המשקפת קצב עלייה שנתי של 9.8%.
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי הכלכלה בישראל ממשיכה עדיין להראות סימני עוצמה: קצב הצמיחה ברבעון הראשון עמד על 3.1% בחישוב שנתי והאינפלציה ירדה במאי ל-4.6%.
עם זאת, שוק המניות הישראלי נותר במחצית השנה הראשונה הרחק מאחור. שלושת מדדי המניות העיקריים – תל אביב 125, תל אביב 90 ותל אביב 35 – סיימו את המחצית באזורים השליליים. המדד העיקרי, תל אביב 125, ירד במחצית הראשונה ב-2.1%. גם השקל איבד מתחילת השנה 5% מערכו ויחדיו מתרחבים הפערים בין המדד בתל אביב למדדים המובילים בארה”ב ובאירופה ל-20%-25%. במהלך חודש יוני חל מהפך קל במצבו של השקל. בתחילת החודש חל ייסוף ניכר, אך הוא התמתן בהמשך כך שבסיכומו התחזק השקל ב-1% מול סל המטבעות, נותר יציב מול הדולר ובפיחות של 1% מול האירו.
על־פי אנליסטים של IBI בית השקעות, הסיבה העיקרית לביצועים של בורסת תל אביב מגיעה מהמחלוקת הפוליטית החריפה סביב מהלכי החקיקה של הממשלה.
ארה``ב: צמיחה ודחיפה מעלה
במהלך השבוע האחרון של חודש יוני התפרסם תיקון לנתוני הצמיחה של ארה”ב. הנתונים המעודכנים הראו שארה”ב צמחה ברבעון הראשון ב-2%. נתוני ביניים שפורסמו מוקדם יותר הצביעו על גידול של 1.3% בלבד. ברבעון הרביעי אשתקד עמד קצב הצמיחה על 2.6%. משרד המסחר של ארה”ב ייחס את הצמיחה ברבעון הראשון לשיפור בצריכה הפרטית, בייצוא, בהוצאות הממשל הפדרלי והמקומי וגידול בהשקעות העסקים.
אנאליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי נתוני הצמיחה הללו מחזקים עוד יותר את ההערכות שארה”ב תוכל להימנע ממיתון ותמשיך לצמוח גם בעיצומה של מדיניות מוניטרית מצמצמת.
בשל הירידה המתונה באינפלציה ברחבי העולם, החליט הבנק הפדרלי בארה”ב שלא להעלות לפי שעה את הריבית. עם זאת, באלטשולר שחם מציינים כי ראשי הבנקים בארה”ב מעריכים כי תידרשנה העלאות נוספות בחודשים הקרובים כיוון שקצב החלשות האינפלציה נמוך למדיי והיא נמצאת עדיין מעל היעד.
אירופה: שישה חודשים של עליות
מדדי המניות של אירופה סיימו חצי שנה מצוינת. מדד יורוסטוקס 50 הפן אירופי ומדד דאקס של בורסת פרנקפורט עלו במחצית השנה ב-16%. המדד המוביל של מילאנו קפץ כ-19% ומדד המניות המוביל של פאריס עלה בכ-14%. גם באירופה, כמו בארה”ב, המצב הכלכלי המשופר יחסית, למרות עליית הריבית, מכתיב את המגמות בשווקים.
בשבוע האחרון של יוני התפרסם כי מדד המחירים לצרכן בגוש האירו עלה ב-5.5% ב-12 החודשים שהסתיימו ביוני. זהו קצב האינפלציה הנמוך ביותר בגוש מאז ינואר 2022. במאי נמדדה בגוש אינפלציה של 6.1%. עם זאת, מדד הליבה שאינו כולל את מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים, טיפס ביוני לקצב של 5.4%, לעומת 5.3% במאי.
יוצאת מן הכלל היא בריטניה, שם הניב מדד פוטסי 100 ביצועים חלשים במחצית הראשונה ועלה ב-1% בלבד. ב-IBI מציינים כי הפיגור של המדד הבריטי נובע בין השאר מהאינפלציה שממשיכה להיות גבוהה יחסית לאירופה וארה”ב וממשקל יתר שיש בו לחברות מענפי הכרייה והאנרגיה. כלכלת בריטניה אמנם לא נקלעה עדיין למיתון, אך היא צומחת לאט מאוד. ברבעון הראשון צמח התמ”ג בבריטניה ב-0.1% בלבד.
עוד מדגישים ב-IBI כי חלק מהשיפור באירופה מיוחס למחירי הנפט, שנמצאים כבר קרוב לשנה במגמת ירידה. במחצית הראשונה של 2023 ירד מחיר הנפט ב-12% ונראה שהוא מתייצב באחרונה סביב רמת מחירים של 70 דולר לחבית.