ישראל: אתגרים הולכים וגוברים
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי בהתחשב בכל אלה, נראה כי בסיכום החציון תמונת המצב בשוק המניות מעורבת ואינה משקפת בבהירות את האתגרים הרבים. מדד ת”א 35 הוסיף כ-6.5% לערכו – בעיקר הודות לטיפוס המניות הדואליות ולסקטור הבנקאות, שהשיג תשואה חיובית ממוצעת של כ-4%. מדד ת”א 90 שיקף באופן ברור יותר את האתגרים ואיבד כ-3.5% מערכו, בעיקר בהשפעת ירידה ממוצעת של כ-10.5% במניות הנדל”ן.
אנליסטים של הפניקס מציינים עם זאת, כי לאור התמחור הזול של מדדי המניות המקומיים ניכר כי חלק גדול מהסיכון כבר מגולם ולכן הסיכונים קדימה עשויים להיות מוגבלים. במבט קדימה, ככל שיילכו ויקטנו הסיכונים, כך השוק המקומי צפוי לחזור לעלות ולצמצם את ביצועי החסר הגדולים מול השווקים הגלובליים. בינתיים, בחודש מאי המשיך הגירעון הממשלתי לטפס ל-7.2% מהתוצר (ב-12 החודשים האחרונים) בעוד היעד שנקבע ל-2024 עומד על 6.6%. באוצר מעריכים כי הגירעון ימשיך לטפס עד ספטמבר ולאחר מכן תירשם ירידה מסוימת בהשפעת אפקט הבסיס.
מדד המחירים לצרכן הפתיע כלפי מטה בחודש יוני, בעיקר בהשפעת סעיף נסיעות לחו”ל, שממשיך להטעות את החזאים. בשל כך נותרה האינפלציה השנתית יציבה מתחת לגבול העליון של יעד המחירים. עם זאת, במבט לחודשים הקרובים, מסבירים בהפניקס, האינפלציה השנתית צפויה להאיץ ולטפס מעל הגבול העליון של יעד המחירים. הסיכונים לתחזית האינפלציה מוטים בעיקר כלפי מעלה מכמה כיוונים: השקל נחלש לאחרונה ותלוי בעיקר בעתיד המלחמה, מדיניות פיסקלית מרחיבה עשויה להוביל להעלאה נוספת של מיסים עקיפים לצורך הקטנת הגירעון ב-2025, מחירי השילוח הימי ממשיכים להאמיר ולהגביר את הלחצים האינפלציוניים של מחירי המוצרים, מחירי טיסות לחו”ל ומחירי הדיור חזרו לטפס על רקע החשש מפגיעה בצד ההיצע וצפויים להוביל להאצה של מחירי שכירויות במקביל לביקוש המוגבר של המפונים.
כל אלה, לצד חוסר הוודאות הגיאו־פוליטית באזור והעלייה שנרשמה לאחרונה בפרמיית הסיכון, הובילו את בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי גם בהחלטה האחרונה.
ארה``ב: קצבי צמיחה מרשימים
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי העליות של מדדי המניות בארה”ב בששת החודשים האחרונים ניזונות מכמה מקורות: הראשון והחשוב שבהם הוא התפקוד של הכלכלה האמריקאית. על אף הריבית הגבוהה, העומדת זה שנה על 5.5%, הכלכלה מצליחה לייצר קצבי צמיחה מרשימים.
לאחר כשנה וחצי של אינפלציה גואה ועליות מחירים, נראה כי רוב נתוני המקרו בארה”ב מלמדים על התייצבות בריאה.
גם נתוני האבטלה במהלך המחצית הראשונה של השנה נותרו יציבים ועמדו על רמה של כ-4%. הביקוש הגדול לעובדים גרם לעליית שכר של כ-5% במהלך השנה האחרונה.
עוד מציינים ב-IBI כי נשק הריבית מצליח לעשות עבודה טובה בכל הקשור להפחתת הלחצים האינפלציוניים. שיעור האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים יציב ועומד על 3%-3.7%. בשל כך, ציפיות האינפלציה של הצרכנים בארה”ב לשנה הקרובה ירדו לרמה של 3%. כיוון שחלה עליית שכר גבוהה יותר משיעור האינפלציה, מצבם של רוב העובדים השתפר.
אנליסטים של הפניקס מציינים כי סביבת האינפלציה והנתונים הכלכליים מצביעים על התקדמות לקראת תרחיש בו יוכל הבנק הפדרלי להתחיל סוף סוף בתהליך הפחתות הריבית ותחושה זו מוסיפה לסנטימנט החיובי בשווקים ולירידת התשואות בשוק אגרות החוב. מדד המחירים המועדף על הבנק הפדרלי (PCE) המשיך להתקרר בחודש מאי, במקביל לנתונים כלכליים חלשים מהצפוי, אשר הובילו את תחזית הצמיחה של הבנק לרבעון השני להתעדכן כלפי מטה בחדות לצמיחה של 2.2%.
עוד מציינים בהפניקס כי במבט לחודש הקרוב ולמחצית השנייה של השנה, המשקיעים צפויים להתמקד בעיקר בנתוני המקרו החשובים ובהם מדדי מנהלי הרכש ודו”ח התעסוקה. אלה עשויים לעצב מחדש את הציפיות להפחתת הריבית הראשונה של הבנק הפדרלי. נוסף על כך, עונת הדו”חות יוצאת לדרך וצפויה לעלות הילוך במהלך המחצית השנייה של חודש יולי. גורם נוסף שעשוי להוסיף לתנודתיות בשווקים הוא המרוץ לנשיאות בארה”ב וחולשתו של הנשיא הדמוקרטי ביידן.
אירופה: בחירות בזק משני עברי התעלה
מדד פוטסי MIB 40 של בורסת מילאנו איבד ביוני 3.9% מערכו, אך הוא עדיין גבוה ב-9.2% מרמתו בתחילת ינואר. מדד דאקס של בורסת פרנקפורט איבד 1.4% מערכו ביוני. מדד פוטסי 100 של בורסת לונדון ירד ב-1.3%.
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי הנפילות בפריס החלו לאחר שהנשיא עמנואל מקרון הכריז על בחירות בזק לפרלמנט הצרפתי בעקבות עליית כוחן של מפלגות הימין בבחירות לפרלמנט האירופי. נצחון גוש השמאל בבחירות שהתקיימו בתחילת השבוע, הרגיע את חששות המשקיעים.
בבריטניה נכנסו המשקיעים גם כן לכוננות בחירות. בעקבות תבוסת המפלגה השמרנית בבחירות בתחילת החודש, הולכת המפלגה השמרנית אל האופוזיציה ואת השלטון תתפוס עתה מפלגת הלייבור בראשות קיר סטראמר.
תגובת בורסת לונדון לשינויים הפוליטיים עד כה הייתה מתונה למדיי: מדד פוטסי 100 הבריטי, שנגע בשיא של 8,445 נקודות באמצע מאי, ירד מאז ב-3.3%. ב-IBI מציינים כי יתכן שהסיבה לכך היא שהלייבור היא מפלגת שלטון וותיקה. זכייה שלה בבחירות נחשבת ללגיטימית ולא כה מפתיעה. בצרפת אי הוודאות לקראת הבחירות הייתה גדולה בהרבה.