ישראל – הלחימה נמשכת, הגרעון גדל
בבית הדין הבינלאומי בהאג החל החודש הדיון בעתירה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל בעניין המלחמה בעזה. בקשתה של התובעת מבית הדין להוציא צו ביניים המורה על הפסקת הלחימה נדחתה אך במקום זאת הוצאו צווי ביניים רכים יותר.
למרות המלחמה והעלייה בהוצאות הבטחון, הפתיע בנק ישראל בתחילת החודש כשהודיע על הורדת הריבית במשק, לראשונה מאז אפריל 20. הבנק הוריד את הריבית ברבע אחוז והיא עומדת כעת על 4.5%. אנליסטים של הבורסה לניירות ערך מציינים כי הורדת הריבית לוותה בקריאה לממשלה לעשות התאמות בתקציב כדי לממן את עלויות המלחמה מבלי לגרום לעלייה בפרמיית הסיכון של המשק ולעלייה של האינפלציה.
הממשלה אישרה החודש את התיקון לתקציב לשנת 2024 בעקבות הוצאות המלחמה בעזה והעלייה המתוכננת בגירעון הממשלתי לכ-6.6% מהתמ”ג בשנת 2024 (לעומת כ-4.2% בשנה שהסתיימה). בבורסה לניירות ערך מציינים כי במסגרת התיקון תעשה הממשלה קיצוץ רוחבי בהוצאותיה שאינן הוצאות ביטחון, וזאת בהיקף של כ-20 מיליארד שקל.
כלכלני חברת הדירוג Moody’s ביקרו החודש בארץ לקראת פרסום דוח כלכלי עדכני על ישראל בעקבות המשך הלחימה והמשך הגידול בגירעון הממשלתי.
אנליסטים של איילון מציינים כי במהלך החודש נמשכה ההתאוששות בפעילות הכלכלית שהחלה בחודש דצמבר. נתוני המאקרו שהתפרסמו במהלך החודש הציגו צמיחה נאה ברכישות כרטיסי אשראי ועלייה במדד המשולב של בנק ישראל לחודש דצמבר. אנליסטים של הראל מעריכים כי הסיבה העיקרית לשיפור היא השלמת רכישות שלא נעשו בחודשיים הראשונים של המלחמה וכי הנתונים הראשוניים לינואר מצביעים על המשך השיפור.
בבורסה בתל אביב הציגו בינואר שוקי המניות והאג”ח מגמה מעורבת. מדד ת”א 125 ירד ב-1.3% ומדד ת”א 90 עלה ב-0.4%. הסקטורים המובילים בירידות היו מדד ת”א בנקים שירד ב- 4.4% ומדד ת”א נדל”ן מניב שירד ב-8.2%. אנליסטים של איילון מציינים כי מרבית מדדי המניות ירדו בשל חוסר הוודאות במשק על רקע הימשכות הלחימה והתפתחויותיה לזירות נוספות. בשוקי האג”ח מרבית הלחץ נבע מחוסר הוודאות לגבי היקף הגרעון הממשלתי, היקף ההנפקות שצפויה להוציא הממשלה כדי לממן את הגרעון המצטבר וכן מפרמיית הסיכון של ישראל. זו חזרה לזחול כלפי מעלה במהלך החודש.
בבורסה מציינים כי השפעה שלילית על המסחר הייתה להתחזקותו של שער הדולר ביחס לשקל בכ-0.7%. בכך התייקר הייבוא והחשש לאינפלציה גובר. גם לעלייה בגרעון התקציבי הייתה השפעה שלילית על המסחר וכן להעמקת ההאטה בשוק הדירות ולהעמקת ההאטה בענף ההייטק: דוח של מכון המחקר SNPI מלמד שבמהלך שנת 2023 חלה ירידה של 60% בהשקעות בהייטק הישראלי לעומת שנת 2022. זו ירידה חדה מאוד ביחס לעולם.
ארה``ב – האינפלציה מתכנסת ליעדה; שוק התעסוקה משגשג
אנליסטים של הראל מציינים כי בזכות שוק העבודה החזק בארה”ב והשיפור בסנטימנט לא נמצא צידוק להורדת ריבית נוספת בזמן הקרוב. הם מוסיפים כי דוח התעסוקה החזק שפורסם למחרת ונתוני המאקרו הטובים שפורסמו בעת האחרונה מחזקים את הערכת השווקים כי הורדת הריבית הבאה צפויה רק בחודש מאי.
דוח התעסוקה הראשון לשנה זו הפתיע את התחזיות המוקדמות והציג גידול של כ-350 אלף משרות חדשות. נתון זה כפול מהערכות המוקדמות. בעקבותיו עודכנו הנתונים החודשיים כלפי מעלה בכ-120 אלף משרות.
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי תחזיות מעודכנות של בכירי הבנק הפדרלי שפורסמו בדצמבר הראו כי קברניטי הבנק צופים כי הריבית בארה”ב תרד ל-4.6% עד סוף 2024. בשוק קיימות גם ציפיות אגרסיביות יותר לפיהן הריבית תרד לפחות מ-4% עד סוף השנה הנוכחית.
נתונים מקרו כלכליים שפורסמו במהלך ינואר הראו שהאינפלציה בארה”ב אכן מתכנסת לאחרונה ליעד המבוקש. רכיב הליבה של מדד המחירים לצרכן שמבוסס על הצריכה הפרטית (PCE), שאינו כולל את מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים ונחשב למדד המועדף על הבנק הפדרלי לאומדן האינפלציה, טיפס ב-2.9% ב-12 החודשים שהסתיימו בדצמבר. זהו קצב העלייה השנתי המתון ביותר של מדד זה מזה כשנתיים.
בשבוע האחרון של ינואר רשם מחיר הנפט תנועה חדה מטה של כ-7%. מחיר הנפט עדיין גבוה ב-1% מרמתו בתחילת השנה. ב-IBI מציינים כי הנפילה נבעה מהערכות אופטימיות בשוק באשר לאפשרות של הפסקת אש קרובה בעזה בין חמאס לישראל אך תוך כדי התעלמות מההחרפה במתיחות בין החות’ים בתימן לכוח הימי הרב לאומי בראשות ארה”ב בים האדום.
אנליסטים של איילון מציינים כי מדדי המניות בארה”ב המשיכו לעלות בהובלת סקטור הטכנולוגיה. מדד S&P 500 עלה ב-1.6% ומדד נאסד”ק 100 עלה ב-1.8%.
אירופה – האינפלציה מתמתנת
קצב האינפלציה בגוש האירו המשיך להאט בינואר. מדד המחירים לצרכן עלה בינואר ב-2.8% לעומת ינואר של השנה שעברה. בדצמבר עמד קצב האינפלציה על 2.9%.
הבנק המרכזי של בריטניה הותיר את הריבית בממלכה ללא שינוי ברמה של 5.25%. הבנק מסר כי יהיה זקוק לראיות נוספות לכך שחלה האטה באינפלציה, בטרם יתחיל להוריד את הריבית.
אנליסטים של הראל מדגישים כי התוצר בגוש האירו רשם צמיחה כמעט אפסית של 0.1% (בשיעור שנתי) ברבעון האחרון של השנה. זאת לאחר התכווצות ברבעון הקודם. ההערכה ב-IBI היא כי למרות הנתונים החלשים לא צפויה הפחתה קרובה בריבית בגוש האירו, זאת לנוכח הירידה האיטית מאוד באינפלציה ושיעור האבטלה הנמוך (עדיין בשפל של כל הזמנים).
סין והמזרח הרחוק – פתיחת שנה חלשה
אנליסטים של IBI מסבירים כי לתבהלה של המשקיעים בסין תרם בית המשפט בהונג קונג שהורה להנזיל את כל הנכסים של חברת הנדל”ן חדלת הפירעון אווגרנד. ההוראה מגיעה כשנתיים לאחר שהחברה נכנסה לחדלות פירעון עקב חוסר יכולת לפרוע את חובותיה. זאת לאחר שבמשך שנים התנפחה בסין בועת נדל”ן עצומה שנשענה על אשראי רב.
פיצוץ הבועה, לצד חוליים נוספים שהולכים ומתגלים בכלכלה הסינית, גרמו לקרן המטבע העולמית להפחית את תחזיותיה לגבי הכלכלה הסינית. התחזית הנוכחית מדברת על צמיחה של 4.6% ב-2024, הקצב הנמוך ביותר זה עשורים. להערכת הקרן קצב הצמיחה של סין ירד בהדרגה עד ל-3.5% ב-2028.