ישראל – אופטימיות לנוכח הסכם הפסקת האש
שלוש סוכנויות הדירוג הגדולות – S&P, מודי’ס ופיץ’ – התייחסו בהודעה להפסקת האש בעזה ולצפי למצבה הכלכלי של ישראל. אנליסטים של הפניקס מציינים כי הסוכנויות רואות בחיוב את הפסקת האש, שעשויה להפחית את מערך הסיכונים שהוזכרו בתחזיות הקודמות שלהן. המשמעות היא כי הסיכון של הורדת דירוג האשראי של ישראל פחת. עם זאת, הסוכנויות טרם הציגו אומדנים להעלאת דירוג וציינו את העובדה שההסכם שברירי ובנוי בשלבים ולכן קיים הצורך לחכות ולראות אם יתממש במלואו.
לפי שעה נותרה פרמיית הסיכון של ישראל ללא שינוי של ממש מחודש דצמבר, ומרווח ה־CDS ל־5 שנים נע סביב 90 נקודות בסיס. בהפניקס מציינים כי מרווח זה נמוך ביחס לשיא באוקטובר, אז עמד על כ־160 נקודות בסיס בקירוב, אך גבוה ב־40 נקודות בסיס מרמתו ערב המלחמה.
נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הדגיש במספר הזדמנויות במהלך החודש כי הריבית אינה צפויה לרדת במהלך המחצית הראשונה של 2025. אנליסטים של אלטשולר שחם מוסיפים כי אחת ממטרותיו של הבנק היא שמירה על יציבות המחירים, וכאשר האינפלציה השנתית בשנת 2024 עמדה על 3.20% מעל ליעד העליון שהציב הבנק (1%-3%) היא הפכה למעשה לגורם המכריע שהקשה על הוועדה המוניטרית לקבל החלטה אחרת מלבד הותרת הריבית ברמה מרסנת של 4.50%. לפי תחזית שפרסמה חטיבת המחקר של בנק ישראל, נראה כי שיעור האינפלציה צפוי להתכנס בשנת 2025 לרמה של 2.60%.
עם זאת, מוסיפים באלטשולר שחם, נראה כי בטווח הקצר החזאים צופים עליית מחירים, בין היתר בשל השפעת הגזירות הכלכליות שנכנסו לתוקפן בתחילת השנה ובשל הצפי להאצה מהירה בביקוש עם סיום הלחימה והתנודתיות הגבוהה בשער החליפין.
בשוק העבודה נפתחה השנה בבשורות חיוביות עם פרסום נתוני האבטלה של שנת 2024. למרות המלחמה המתמשכת ירד שיעור האבטלה הכללי ל-2.6%. בקרב קבוצת גיל העבודה המרכזי (25-64) הייתה הירידה באבטלה מתונה יותר. אנליסטים של הראל מציינים כי הירידה באבטלה הושפעה בעיקר מעלייה חדה בביקוש לעובדים בענפי הבנייה, החקלאות והסיעוד. זאת כתוצאה ממחסור בכוח עבודה פלסטיני וזר מצד אחד, ומנגד מירידה בהיצע העובדים עקב גיוסי מילואים ופינויי אוכלוסייה.
במבט קדימה, מעריכים בהראל שבמידה וההתמתנות תימשך בעצימות המלחמה, נראה עובדים רבים יותר חוזרים לשוק העבודה ועלייה מתונה בשיעור האבטלה הכללי.
ארה``ב – חשש מ``מלחמת סחר``
הבנק הפדרלי הותיר לאחרונה את הריבית בארה”ב על כנה ברמה של 4.5%. יו”ר הבנק, ג’רום פאואל, אמר כי הבנק המרכזי אינו ממהר לשוב ולהוריד את הריבית עד שנתוני האינפלציה והתעסוקה יצדיקו זאת. פאוול ציין כי אין בכוונתו להתייחס לדרישתו של הנשיא טראמפ להוריד מיד את הריבית.
ועוד בעניין טראמפ, אנליסטים של הפניקס מציינים כי לפחות לפי שעה נראה כי בשווקים החליטו להתייחס למהלכי הנשיא בתחום הסחר כסוג של “כלב נובח אינו נושך”. המשקיעים מתייחסים בעניין מכסי הייבוא כאל רטוריקה לוחמנית יותר מאשר כאל מדיניות של ממש. לעת עתה, נדחו בחודש המכסים על מקסיקו וקנדה (25%) על מנת לאפשר לצדדים להגיע להבנות. מול סין נראה כי לפי שעה המלחמה נעשית “על אש קטנה” ומתוך ניסיון הדדי לשמור על יחסים תקינים ולא לפתוח במלחמת סחר. בינתיים, הטילה ארה”ב מס של 10% על הייבוא מסין ובתגובה הודיעה סין על מכס של 15% על פחם וגז נוזלי ו -10% על נפט גולמי, ציוד חקלאי, מכוניות וטנדרים המיובאים מארה”ב. כמו כן פתחה סין בחקירת הגבלים עסקיים נגד גוגל.
אף שכניסתו המחודשת של טראמפ לבית הלבן מעסיקה את הכלכלה האמריקנית, נראה כי האירוע הדרמטי ביותר בתחום זה אירע דווקא מעבר לים.
במהלך החודש השיקה חברת הסטארט-אפ הסינית DeepSeek את “DeepSeek-R1”, מודל בינה מלאכותית חדשני שפותח, על־פי דיווחים, בעלות כספית נמוכה של כ-6 מיליון דולרים בלבד ומציג ביצועים מרשימים לא פחות ממקביליו האמריקאים. זאת, תוך כדי צריכת משאבי עיבוד ואנרגיה נמוכה יחסית. אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי ההתלהבות לנוכח הצלחת היישומון הייתה כה חזקה, עד שהזניקה את כמות ההורדות למקום הראשון בחנות ההורדות של “אפל”. חששם הגדול של המשקיעים הוא כי הצלחת “דיפסיק” תערער את ההגמוניה היציבה עד כה של מניות הטכנולוגיה האמריקניות.
כדי להפיג את החששות פרסמו בסוף החודש מיקרוסופט ומטא דוחות רבעוניים אשר במסגרתם הן ציינו כי הפרסומים האחרונים לא השפיעו על תוכניות ההשקעה שלהן בפיתוח בינה מלאכותית לשנים הקרובות.
אירופה: השוק האירופי פורץ קדימה
שוקי המניות של אירופה בלטו לטובה בינואר עם קפיצות מרשימות. מדד דאקס של בורסת פרנקפורט זינק בחודש שעבר ב-9.2%, וזאת לאחר עליה של כ-19% במהלך 2024. מדד קאק של בורסת פריס קפץ ב-7.7% ופוטסי 100 הבריטי התרומם ב-6.6%.
אנליסטים של IBI מציינים כי העליות שמנפקת באחרונה בורסת פרנקפורט לא לגמרי מתיישבות עם הנתונים המקרו-כלכליים הפושרים שמתפרסמים בגרמניה. התמ”ג של גרמניה התכווץ ברבעון האחרון של 2024 ב-0.2% בשל חולשה מתמשכת במגזר התעשייתי. בשנתיים האחרונות נרשמה בגרמניה צמיחה שלילית של התמ”ג. כלומר המדינה שקועה במיתון רשמי. למרות כל אלו זינק המדד המוביל של גרמניה בכ-30% בתוך 13 חודשים.
הבנק המרכזי של גוש האירו הפחית את הריבית בפעם הרביעית ברציפות ברבע נקודת אחוז, לרמה של 2.75% (ריבית הפיקדונות). זאת, למרות העלייה באינפלציה בחודשים האחרונים ושיעור האבטלה הנמוך. בהראל מציינים כי החלטת הבנק הושפעה מהצמיחה הכמעט אפסית ברבעון האחרון של 2024, שהתבטאה בהתכווצות כלכלות גרמניה וצרפת ובחולשה בסנטימנט החברות. נגידת הבנק ציינה כי הסיכונים לצמיחה נוטים כלפי מטה, במיוחד לאור ההתפתחויות השליליות בסחר הגלובלי ובעיקר העלאות המכסים מצד ארה”ב.