ישראל: מלחמה, ממשלה, וגאות בכלכלה
ככל שנקפו הימים וממשלה לא קמה גברה התחושה שאנו בדרך לסבב בחירות חמישי בתוך כשנתיים. מאורעות הימים האחרונים והחתימה על הסכם קואליציוני חדש מפיחים תקווה כי ממשלה חדשה כבר בדרך וכי לפחות במישור הפוליטי אנו ניצבים לפני תקופה רגועה יותר. בראשית חודש יוני נבחר נשיא חדש למדינת ישראל – יצחק הרצוג.
שילוב של ממשלה חדשה שבפתח ונשיא חדש מעניקים תקווה כי לפנינו תקופה של יציבות יחסית אשר תאפשר לכל הפחות העברת תקציב מדינה ראשון מזה כשנתיים.
משבר הקורונה הולך ומתרחק ונראה, נכון לעכשיו, כמו היסטוריה נשכחת. הגבלות הקורונה הוסרו כמעט כולן והמשק הישראלי, כך נראה, מקדים את מרבית מדינות העולם בחזרה לשגרה. הכלכלה מפגינה סימני התאוששות מרשימים, עם עלייה חודשית של 3.4% במדד ת”א 125.
בעקבות הרחבת הפעילות במשק, חלה ירידה בשיעור האבטלה. מנתוני הלמ”ס שהתפרסמו בחודש חודש מאי עולה כי שיעור המועסקים הנעדרים זמנית מעבודתם בגלל הקורונה (חל”ת) והבלתי מועסקים יחדיו ירד מכ-9.5% במרץ 2021, לכ-7.9% באפריל 2021.
מנתוני בנק ישראל עולה כי המדד המשולב למצב המשק לחודש אפריל 2021 עלה ב-0.25%, בהמשך לעלייה של כ-0.4% בכל אחד מהחודשים פברואר-מרץ 2021.
ביצועים משופרים של המשק הישראלי התבטאו ברבעון הראשון גם בדוחותיהם של חמשת הבנקים הגדולים. הרווח הרבעוני המצרפי של 5 הבנקים עמד על כ-4.3 מיליארד שקל, שיפור עצום לעומת רווח זעום של כ-600 מיליון שקל אותו רשמו הבנקים ברבעון המקביל, והושפע כמובן מסגר הקורונה הראשון.
אנליסטים מ IBI בית השקעות מציינים כי השיפור לעומת הרבעון המקביל אינו מפתיע, אולם, בדוחות הבנקים אפשר למצוא סיבות נוספות לאופטימיות זהירה, למשל תיק האשראי הכולל של הבנקים, אשר גדל ב-2.4% מתחילת השנה. גידול זה מבטיח להם רווחי ריבית גדולים יותר בעתיד.
הבורסה לניירות ערך מציינת כי לפרסום הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של השנה שהוציאו החברות הבורסאיות הייתה השפעה נוספת על המסחר. מאורעות החודש החולף – הן הביטחוניים והן הפוליטיים – לא השפיעו באופן ממשי על המסחר בבורסה.
הבנקים הישראליים עוברים תהליכי התייעלות ודיגיטציה בהיקפים גדולים. סניפים מצטמצמים ועוברים לשירותים דיגיטליים, המטות יוצאים ממרכזי הערים ומפנים שטחים יקרים. ב-IBI בית השקעות מציינים כי כתוצאה מכך ירד יחס היעילות התפעולית הממוצע של הבנקים מ-61% ברבעון המקביל ל-57% ברבעון הראשון של 2021. ירידה משמעותית המבשרת על פוטנציאל לרווחיות גבוהה יותר של הבנקים בעתיד.
שיפור במצב הבנקים משפיע על המשקיע הישראלי. מדד הבנקים של ת”א קפץ מאז תחילת השנה ב-29%.
מגמת עליית המחירים בתחומי הנדל”ן, מזון, מוצרי צריכה ואנרגיה נמשכת. העלייה במחירים צפויה להשפיע על מדד המחירים לצרכן ועל האינפלציה.
ארה”ב: סימני אינפלציה
מדד נאסד”ק איבד בחודש החולף 2.8% מערכו. מדד S&P500, לעומת זאת, נותר על מקומו והוא קרוב מאוד לרמות השיא שלו.
בארה”ב יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש מאי בעוד כשבועיים, אפשר להניח שהמשקיעים יהיו דרוכים מאוד לקראת הפרסום. אם אכן יתברר שעליות המחירים הן תהליך מתמשך, שוק האג”ח ומניות הטכנולוגיה ישובו לעמוד במוקד.
אירופה: התחלואה יורדת, התיירות מתעוררת
אנליסטים מאלטשולר שחם מציינים כי נתוני הצמיחה של מדינות גוש האירו לרבעון הראשון של השנה, הציגו חולשה על רקע הסגרים והמגבלות הרבות שהוטלו במדינות רבות בחודשי הסתיו והחורף. כלכלת גוש האירו התכווצה ב-0.6%, כאשר בגרמניה, איטליה וספרד נרשמה צמיחה שלילית.
בניגוד למגמה, צרפת, הכלכלה השנייה בגודלה בגוש האירו, רשמה צמיחה של 0.4% ברבעון הראשון של השנה.
שוקי העולם: נפילת המטבעות הדיגיטליים
נפילת המטבעות הדיגיטליים קיבלה נפח רב בעיתונות הפיננסית. היא חידדה מחדש את הוויכוח האם מדובר בנכסים אמיתיים ולגיטימיים או בבועה חסרת היגיון. וויכוח זה עוד רחוק מסיום.