ישראל: השקל נחלש, המשק מאט
נתוני הלמ”ס מראים סימנים להאטה בפעילות המשק ובצריכה הפרטית, כשבחודשים פברואר – אפריל נרשמה ירידה של 1.3% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי וירידה חריגה של 7.8% בסעיף השירותים.
השקל מוסיף להיחלש מול הדולר ועמד בסוף החודש על שער של 3.71 שקלים לדולר. נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, ציין כי צעדי הממשלה בתחום המשפט גרמו לפיחות עודף של 10% בשקל והביאו לגידול של 1% באינפלציה.
אנליסטים של הראל ביטוח ופיננסים מציינים כי הנתונים שהתפרסמו במהלך מאי היו מעורבים: בצד החיובי בלטו שוק העבודה, נתוני הצמיחה, המשך הגידול בצריכה הפרטית (ללא רכבים) ובתיירות. מנגד, האינפלציה הפתיעה לשלילה, סחר החוץ מאט, הפעילות בשוק הנדל”ן ממשיכה להתכווץ ועולות הציפיות להאטה בצמיחה.
הצמיחה ברבעון הראשון עמדה על 2.5% בשיעור שנתי. זהו נתון הנמוך בחצי מהקצב שנרשם ברבעון הקודם, אך טוב יותר בהשוואה למרבית המדינות המפותחות. סך המשרות הפנויות המשיך לרדת זה החודש השמיני ברציפות אך במקביל גם שיעור האבטלה ממשיך לרדת וחזר קרוב לרמות השפל של כל הזמנים. בהראל מציינים עוד כי הנתונים מדגישים את המשך הלחצים לעליית השכר הממוצע, אשר ככל הנראה זינק בחודשים מרץ ואפריל.
ארצות הברית: הסכם תקרת חוב חדש מפיח תקווה
הסנאט בארה”ב אישר את ההסכם על תקרת החוב ביום הראשון של חודש יוני ומנע בכך אירוע מביך שהיה עלול לדרדר את ארה”ב לחדלות פירעון טכנית. השעיית מגבלת תקרת החוב נעשתה בתמורה לקיצוץ בתקציב הממשל הפדרלי. תקרת החוב היא הסכום המרבי שמותר לממשל הפדרלי ללוות כדי לממן את פעילותו. התקרה עומדת כעת על 31.4 טריליון דולר. ההסכם קובע שהתקרה הנוכחית תושעה עד 1 בינואר 2025, כך שלא תהיה הגבלה על כמות ההלוואות שיוכל הממשל לקחת. להסכם עדיין נחוצה חתימתו של הנשיא, ג’ו ביידן. בעקבות אישור ההסכם נרשמו כאמור עליות חדות בבורסות העולם.
ב-IBI מעריכים עוד כי בשל דוח התעסוקה החיובי תוזנק ככל הנראה הריבית פעם נוספת בפגישת בכירי הבנק הפדרלי הבאה, השבוע.
המאבק לריסון האינפלציה נמשך גם במהלך חודש מאי, עם העלאה נוספת של הבנק הפדרלי המרכזי את הריבית במשק, זו הפעם העשירית, לשיעור של 5.25%. מדיניות זו נושאת פירות והאינפלציה רושמת מגמת ירידה. בסוף חודש אפריל עמדה האינפלציה בארה”ב על 4.9% – השיעור הנמוך ביותר מזה שנתיים.
מדד הליבה, ללא מחירי מזון ואנרגיה, עלה באפריל ב-0.4% וכך גם מדד המחירים לצרכן. אנליסטים של אלטשולר שחם מייחסים את הטיפוס במדד להתייקרות של יותר מ-8% במחירי הדיור בארה”ב בשנה האחרונה, ולעלייה של כ-3% בחודש אפריל של מחירי הבנזין.
אלטשולר שחם מוסיפים עוד כי בסיכום הרבעון הראשון של 2023 נראה כי כלכלת ארה”ב הוכיחה חוסן, למרות ההאטה בצריכה והיחלשות מגזר הנדל”ן כתוצאה מעליית הריבית. התאוששות ניכרת נראתה במדד מניות הטכנולוגיה כתוצאה מהביצועים והגידול בהכנסות ובעסקי הליבה של חברות ההייטק הגדולות.
אירופה: עלייה בבורסות בצל עלייה באינפלציה
בפעם הראשונה מאז יוני 22, בנטרול מחירי המזון והאנרגיה חלה נסיגה קלה במדד, והוא עמד בחודש אפריל על 5.7%.
בעקבות ירידת מחירי האנרגיה, בבריטניה רשמה האינפלציה ירידה חדה באפריל עד לרמה של 8.7%. הבנק המרכזי בבריטניה העלה בפעם ה-12 ברציפות את הריבית לשיעור של 4.5%.
חודש מאי בהכללה הסתיים בבורסות אירופה במגמת עליה יפה. ב-IBI בית השקעות מציינים כי עליות אלה נשענו גם על החלשות הלחצים האינפלציוניים ביבשת. מדד המחירים לצרכן בגוש האירו עלה בחודש מאי ב-6.1% לעומת עליה של 7% בחודש אפריל. ההאטה באינפלציה בגוש היורו נבעה בעיקר מהתמתנות עליות המחירים בשתי הכלכלות הגדולות של הגוש – גרמניה וצרפת. עם זאת, נשיאת הבנק המרכזי של אירופה, כריסטין לגארד, הזהירה כי גם אינפלציה של 6.1% היא עדיין גבוהה מדי וכי יש להמשיך להעלות את הריבית עד לירידת האינפלציה לאזור של 2%.
יפן: התאוששות מדפלציה של 3 עשורים
כתוצאה מכך רשמה הבורסה ביפן בחודש מאי נתוני שיא: מדד המניות המוביל של טוקיו, ניקיי 225, זינק ב-9.2% והוא גבוה כעת ב-20.8% מרמתו בתחילת ינואר. מדד “טופיקס” הפופולרי, הכולל כ-1,600 מניות, טיפס לרמתו הגבוהה ביותר מאז אוגוסט 1990 – שיא של כ-33 שנה.