ישראל – עליות מחירים על רקע המשל הלחימה
אנליסטים של הבורסה לניירות ערך בתל אביב מציינים כי המסחר התנהל על רקע פרסום דו”חות כספיים של החברות הבורסאיות לרבעון הראשון של 2024 והושפע מציפיות לקראת עדכון ריבית בנק ישראל בסוף החודש.
מדד ת”א-35 עלה בכ-2.6% בהובלת מניות הבנקים והמניות הדואליות הכלולות בו, ואילו מדד ת”א-90 ירד בכ-4% בהובלת חברות הנדל”ן הכלולות במדד.
עוד מציינים בבורסה כי הציבור הישראלי הגביר את החשיפה שלו למניות ועשה רכישות נטו במאי, משקיעי חוץ המשיכו לצמצם את אחזקותיהם במניות בת”א, ואילו המשקיעים המוסדיים לטווח הארוך לא עשו החודש פעילות רבה, לאחר שהגדילו את אחזקותיהם במניות בת”א בשליש הראשון של השנה.
כאמור, במטרה ללחוץ על ישראל לסיים את העימות בעזה, הקפיאה טורקיה את הסחר עם ישראל. בבורסה מעריכים כי צעד זה צפוי לתרום להתייקרות יבוא חומרי גלם, בעיקר לענף הבנייה. בעקבות זאת פרסם בנק ההשקעות האמריקני J.P Morgan דו”ח ולפיו לחרם הטורקי לא צפויה להיות השפעה ארוכת טווח על הכלכלה הישראלית.
אנליסטים של איילון מציינים כי בעקבות ההפתעה האינפלציונית של חודש אפריל, חוסר הוודאות לגבי גובה גרעון הממשלה והמתיחות הגיאופוליטית, נרשמה במהלך חודש מאי עליית תשואות באג”ח הממשלתיות תוך כדי עליית פרמיית הסיכון של ישראל. כל אלה, בתוספת אי הוודאות השוררת בשוק והותרת הריבית על כנה, הביאו החודש לירידה בציפיות להורדת ריבית בישראל לאפס הורדות עד סוף השנה.
סיכום הנתונים ברבעון הראשון של 2024 מלמד על תחושה מסוימת של “יציאה מהמלחמה” בעבור הצרכן הישראלי. נתוני הרכישה באמצעות כרטיסי אשראי מורים על גידול בצריכה הפרטית. גידול זה נתמך גם בגידול בתשלומי הממשלה כפיצויים או מענקים שניתנו לאזרחים וצריכה מרובה, המפצה במקצת על צריכה פחותה בחודשי המלחמה הראשונים.
נתוני שוק העבודה שפורסמו בעת האחרונה מציגים תמונה יציבה של שיעור אבטלה נמוך יחסית מכאן והמשך עלייה מתונה בשכר הממוצע לשכיר מכאן. עם זאת, במגדל שוקי הון מבהירים כי אפקט ההתאוששות מתון יותר לעומת מצבים קודמים בעבר של יציאה ממשבר.
אחד התסמינים המוכרים של התאוששות זו הוא עלייה מחודשת באינפלציה, הבאה לידי ביטוי במדדים גבוהים מהצפוי. כיוון שחלה עלייה בביקושים, חברות ותאגידים רבים מנצלים זאת כדי להעלות מחירים או לצמצם הנחות ללקוחות. אנליסטים של מגדל מעריכים כי העלאות מחירים אלה יבואו לידי ביטוי במדדים הקרובים וישפיעו על יכולתו של בנק ישראל להוריד את הריבית.
ארה``ב – סימנים ראשונים להתקררות הכלכלה
במהלך חודש מאי נוספו כ-175 אלף משרות במשק האמריקני, רובן בענפי הבריאות והשירותים הסוציאליים. עם זאת, הצפי בתחילת החודש עמד על כרבע מיליון משרות חדשות. שיעור האבטלה עלה ב-0.1% ועומד כעת על 3.9%. השכר השעתי עלה ב-0.2% ואילו קצב הגידול השנתי הואט ל-3.9%, הרמה הנמוכה ביותר מאז אפריל 2021. באלטשולר שחם מציינים כי דו”ח התעסוקה והירידה שחלה בשכר השעתי הממוצע עשויים להוביל להתמתנות אינפלציונית נוספת. במהלך חודש מאי עלה מדד המחירים לצרכן ב-0.3%. סעיפי הדיור והדלק תרמו כ-70% לעליית המדד החודש. הקצב השנתי ירד ל-3.4% מ-3.5% ומדד הליבה עלה ב-0.3%, בהתאם לצפי.
עונת הדוחות הסתיימה והוגדרה כטובה כשמרבית החברות במדד ה-S&P500 פרסמו תוצאות טובות מהמצופה ונמנעו מהנמכת תחזיות להמשך השנה ובכך סיפקו רוח גבית לשווקים.
גם החודש הותיר הבנק הפדרלי את שיעור הריבית על כנו – 5.50%. אנליסטים של איילון מדגישים כי קצב האינפלציה אינו יורד לכיוון היעד שאליו כיוונו בתחילת השנה – 2%. בכך מתרחקות הורדות הריבית שהיו צפויות שם לכדי ירידה אחת בלבד בשנה זו לעומת צפי של 6 הורדות. אנליסטים של מגדל בית השקעות מציינים כי נגיד הבנק הפדרלי, ג’רום פאוול, אמר כי העלאת ריבית נוספת אינה סבירה וכי חברי הבנק מאמינים שהמדיניות הנוכחית מספקת לשם החזרת האינפלציה ליעדה. כמו כן, הבנק המרכזי צפוי להאט את קצב צמצום המאזן החל מחודש יוני, כאשר יפחית את האחזקות באג”ח ממשלתי ב-25 מיליארד דולר בכל חודש, במקום 60 מיליארד דולר עד כה.
אנליסטים של מגדל שוקי הון מציינים כי כשם שלא הייתה סיבה לחשוש משינוי כיוון מוחלט בשוק המניות בחודש אפריל, כך אין סיבה להיכנס לאופוריה על רקע העליות של חודש מאי. בהכללה, הכלכלה האמריקאית צפויה להישאר איתנה בטווח הקצר והנתונים יכולים להפתיע כלפי מעלה או כלפי מטה ביחס לציפיות.
אירופה – סימנים ראשונים להתאוששות
מדד מנהלי הרכש בגוש האירו למגזר התעשיה עלה לרמה של 47.4 נקודות. זוהי הרמה הגבוהה ביותר מאז פברואר 2023. מדד מגזר השירותים נותר ללא שינוי ברמה של 53.3 נקודות, חודש רביעי ברציפות של התרחבות. מדד הסנטימנט הכלכלי של גוש האירו ממשיך לעלות ועמד על רמה של 47 נקודות החודש לעומת 43.9 בחודש הקודם, הרמה הגבוהה ביותר מאז פברואר 2022.
שיעור האבטלה בגוש האירו ירד לרמה של 6.4% מ 6.5% בחודש הקודם.
קצב עליית המחירים בגוש האירו עלה בחודש מאי ל-2.60% – גבוה בהשוואה לחודש אפריל, שבו עמד על 2.40%. אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי שיעור האינפלציה רחוק עדיין מיעד 2% שהציב הבנק המרכזי האירופי ולמרות זאת הסיכוי להפחתת ריבית ראשונה כבר החודש נראה כמעט ודאי.
קצב הגידול השנתי במדינות הגוש עלה החודש ב-0.7% – זוהי עלייה ראשונה בקצב השנתי מאז ספטמבר 22′ והיא מרמזת במשהו על התאוששות כללית ביבשת.