ישראל: נתונים מעורבים על רקע אי ודאות
הסיבה לעליות אלה, מעריכים אנליסטים של IBI, נעוצה באופטימיות של המשקיעים, המצפים להתפתחויות חיוביות בהמשך השנה, לכל הפחות בנוגע למלחמה. עם זאת, מזהירים ב-IBI, תחת הסביבה המדינית ביטחונית הנוכחית, כלכלת ישראל תתקשה מאוד לשגשג.
נתונים שפורסמו בסוף חודש מרץ מלמדים כי התוצר הישראלי התכווץ במהלך הרבעון האחרון של 23 בשיעור חד של כ-4% בחישוב שנתי. אנליסטים של IBI מציינים כי התכווצות זו נחשבת מתונה יחסית בהתחשב בנסיבות הקיצוניות – פינוי מביתם של כ-300 אלף תושבים בשל המלחמה ופגיעה במקורות הכנסה רבים.
נתוני המאקרו שהתפרסמו במהלך חודש מרץ היו מעורבים: מצד אחד, מדד אמון הצרכנים בשפל והלוואות למשקי הבית במגמת ירידה, שני אלה היו אמורים להביא לירידה בצריכה. מנגד, הרכישות בכרטיסי האשראי ממשיכות לעלות, הכנסות הממשלה ממע”מ נמצאות גם הן בעלייה ונרשם זינוק במכירת דירות חדשות. אנליסטים של איילון מסבירים זאת בביקושים הכבושים שנוצרו במלחמה, בירידה החדה של יציאות ישראלים לחו”ל ובעלייה בחיסכון הפרטי בתחילת המלחמה, שהציבור מתחיל עתה לשחררו מעט.
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי לצד הטיפוס לגבהים חדשים בשוק ההון, ישנם כמה סיכונים ובראשם החשש מהתחממות החזית הצפונית, התארכות הלחימה בעזה ואי הוודאות לגבי האפשרות לקיום עסקה להשבת החטופים. כמו כן, בשל העלויות הגבוהות של הלחימה בעזה ובצפון, שמרו באוצר על מגמת גיוס חוב בהיקף גדול כמעט פי שלושה בהשוואה לימי שגרה. עם זאת, נראה כי השוק מצליח להתמודד עם ההיצעים בהצלחה יחסית.
במהלך חודש פברואר ירדה האינפלציה השנתית מ-2.6% ל-2.4% והתקרבה בכך ליעד האינפלציה של בנק ישראל, העומד על 1-3%. אנליסטים של איילון מציינים, לעומת זאת, כי מחירי הדיור ממשיכים לזנק ומעוררים דאגה בבנק ישראל.
אנליסטים של הראל מציינים כי שוק העבודה בישראל נותר הדוק יחסית, זאת על אף ההיחלשות בחודשים האחרונים. שיעור האבטלה בקרב בני 25-64 עמד בחודש פברואר על רמה נמוכה במיוחד של 3%.
ארה``ב: לחצי האינפלציה פחתו
אנליסטים של אלטשולר שחם מזכירים כי ההיסטוריה מלמדת שבבנק הפדרלי יעדיפו לשמר את הריבית הגבוהה לתקופה נוספת כדי להבטיח את חיסול האינפלציה על פני הפחתתה מוקדם מידי תוך כדי הסתכנות בהגברת קצב האינפלציה מחדש – מצב שעלול לגרור פעולות מנע אגרסיביות יותר בהמשך.
המנוע המרכזי שדחף את שוק המניות בארה”ב ברבעון הראשון הן מניות הטכנולוגיה, ובמיוחד מניות שמייצגות את תחום הבינה המלאכותית. בפרט היו אלה מניות מגזר השבבים, שהמריאו בחודשים האחרונים בעשרות אחוזים.
מדד נאסד”ק רשם במרץ עליה של 0.6% בלבד והשלים מתחילת השנה קפיצה של 9.1%. מדד S&P500 עלה ב-2.3% והשלים קפיצה רבעונית של 10.2%. מדד דאו ג’ונס הוותיק הסתפק בעליה של 1.8% במרץ ו-5.6% מתחילת השנה.
אירופה: זינוקים מרשימים
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי העלייה מפתיעה משום שנהוג לקשור עליות בבורסה לביצועי הכלכלה ובאירופה לא בכל מקום המצב מעודד. באיטליה, למשל, המצב הכלכלי רחוק עדיין מלהיות מזהיר: שיעור צמיחת התמ”ג נמוך (כ-0.2%) בשני הרבעונים האחרונים של 23; שיעור האבטלה גבוה מ-7% והאוכלוסייה הולכת ומזדקנת. הסיבה המרכזית לעליה של מחירי המניות באיטליה קשורה כנראה למחירן הנמוך. שני הבנקים הגדולים באיטליה, למשל, נסחרים עדיין מתחת להון העצמי שלהם וגורמים למשקיעים “להמר” עליהם.
הסיפור המרכזי של אירופה הוא ה”נחיתה הרכה” שמבצעות כלכלות היבשת. בשעה שהאינפלציה חזרה למחוזות נוחים יותר, סביב 3% בשנה, הכלכלות מצליחות ברובן שלא לגלוש למיתון. בעבור המשקיעים, שחששו לפני כשנה מהאטה כלכלית חריפה בעקבות העלאות הריבית החדות, זו בשורה טובה.
יפן: סיפור הצלחה שובר שיאים
אנליסטים של IBI בית השקעות מסבירים כי כלכלת יפן הייתה שקועה בתרדמת מאז פיצוץ בועת האשראי והנדל”ן העצומה של שנות ה-80′. היא סבלה מדפלציה (ירידת מחירים מתמשכת), התכווצות בתוצר, קריסה בפועל של המערכת הבנקאית וקיפאון בשוקי האשראי.
התנופה בשוק המניות היפני החלה כבר בשנת 2023, שבמהלכה זינק מדד ניקיי ב-28%. הזינוק נמשך במהלך הרבעון הראשון של השנה ובכך השלים מדד המניות היפני זינוק של 55% בתוך 15 חודשים. חלק מתנופה זו מקורו בהון שמזרימים משקיעים מתוחכמים כדוגמת וורן באפט, שיצר לעצמו מוניטין רבים בהשקעות מוצלחות במניות של חברות החזקה יפניות. באפט עשה זאת משום שהוא מהמר על כלכלת יפן כולה ולא על ענפים בודדים.
במקביל לכך גם משקיעים מקומיים רבים שהתנזרו ממניות לאורך השנים חוזרים בהמוניהם לשוק. הם מחפשים באמצעותו אלטרנטיבות השקעה שיניבו להן תשואות שעולות על הריביות האפסיות שמציעים להם בבנק.
עם זאת, ב-IBI מדגישים עוד כי המשקיעים ביפן הרוויחו אמנם על המניות אבל הפסידו מהמשך ההיחלשות של הין היפני. בתחילת 23 נסחר הין סביב 128 ין לדולר אחד. כיום דולר אחד כבר קונה 151 ין. זו היחלשות של 15% שמקזזת לא במעט את הרווחים מהמניות.