בסוף השבוע האחרון של נובמבר ירדו מרבית המדדים המובילים בבורסות העולם בכ-2-3%. התפשטות הווריאנט הכניסה את העולם כולו למגננה ולחששות מפני הצורך בהחמרה מחודשת של מגבלות התנועה, ההתקהלות , פעילות נמלי התעופה ואף חשש מפני סגרים חדשים. העיתוי בו התגלה הווריאנט, ערב חג המולד וחגיגות תחילת השנה החדשה, משבש את תוכניותיהן של משפחות רבות שרצו לטוס לחופשה לרגל השנה החדשה ונאלצו לבטל את נסיעתן. אם יתגלה במהלך חודש דצמבר כי האיום שמפניו חששו היה מוגזם וכי אין מקום לחשש של ממש – הנזק לתעשיית התיירות והתעופה כבר נעשה.
ישראל: אי ירוק של יציבות (יחסית)
בסיכום חודש נובמבר, מדדי ת”א-35 ות”א-90 עלו בכ-0.7% ובכ-2.8% בהתאמה, ואילו מדד ת”א SME60 ירד בכ-0.9%. זאת לעומת ירידה של עד כ-4% במדדי המניות המסורתיות בארה”ב (Dow Jones ו-S&P 500) ובבורסות מובילות באירופה.
דעיכת הגל הרביעי בארץ השפיעה לטובה על השווקים וסייעה למגמת עליית השערים. גם הודעת חברת התרופות “פייזר” כי פיתחה תרופה לקורונה שתוגש לאישור ה-FDA, וכן הרחבת מבצע החיסונים בארץ גם לילדים מעל גיל 5 סייעו למגמת עליית השערים.
לצד זאת נרשמה ירידה גם בשיעור האבטלה ועלייה במדד המשולב לבחינת מצב המשק לפי נתוני בנק ישראל. דירוג האשראי של ישראל נותר ללא שינוי והגבוה בכל הזמנים: AA-
אנאליסטים של IBI בית השקעות סבורים כי הסיבה העיקרית לעליות השערים בבורסה בתל אביב בנובמבר, בניגוד למגמה בעולם, קשורה לעובדה שהחברות הישראליות המובילות עושות חיל ומציגות תוצאות עסקיות טובות ותחזיות מבטיחות ל 2022.
מניות הבנקים התחזקו השנה מאוד. אחרי שבשנת 2020 רשמו הבנקים הפרשות של מאות מיליוני שקלים בגין החשש שבעקבות המגיפה ייווצרו להם הפסדי אשראי עקב קריסת לקוחות. השנה בזכות ההתאוששות הכלכלית, הבנקים ביטלו חלק מההפרשות הללו, דבר שהשפיע לטובה על רווחיהם.
חברת התובלה הימית הישראלית צים נהנתה מרווחי שיא בזכות הביקוש הגדל בעולם למוצרים שונים והתקלות בשרשרת האספקה העולמית, אשר גרמו לעליה חדה בעלויות התובלה הימית.
לעומת זאת רשתות המזון, אשר נהנו מאוד בעת חודשי הסגרים הארוכים, רשמו בעת האחרונה ירידות ופגיעה ברווחיות. שופרסל דיווחה ברבעון השלישי על ירידה של 3% בהכנסות וירידה של 15% ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל.
ארה``ב: חששות מפני עלייה באינפלציה
“קשה לנבא את עיקשות האינפלציה והשפעת מגבלות האספקה, אולם נראה כי הגורמים שדוחפים את האינפלציה מעלה יתמשכו עמוק לתוך השנה הבאה”, אמר פאואל בהופעתו בשימוע בפני הסנאט. “נוסף על כך, יש שיפור מהיר בשוק העבודה והשכר מטפס בקצב מהיר. אני חושב שגדל הסיכון לאינפלציה גבוהה יותר”, סיכם.
לדברי אנאליסטים של IBI, משמעות דבריו של פאואל היא שרכישות האג”ח המסיביות שהבנק המרכזי עושה הולכות להיפסק בקרוב ובכך ייגרם, לפחות בטווח הקצר, עודף היצע של אג”ח בשווקים. אם לחצי האינפלציה יתגברו יש להניח כי בהמשך יתחילו בבנק הפדרלי לדבר גם על העלאת הריבית.
למרות הירידה הבהולה שגרמו דבריו, מדד נאסד”ק סיים את חודש נובמבר בעליה קלה של 0.3%. מדד S&P500 השלים ירידה חודשית של 0.8%.
אירופה: דאגות מפני ביטול אירועי חג המולד והשנה החדשה
דאגה זו משפיעה גם על הבורסות והמדדים. מדד פוטסי הבריטי ירד בחודש נובמבר ב-2.5%, ומדד יורוסטוקס 50 איבד בתוך חודש 4% מערכו.
הנכס שספג את הירידה החדה ביותר בנובמבר הוא הנפט. הנפט איבד מערכו 20% והסיבה המרכזית היא החשש מפני סגרים מלאים או חלקיים, שגורמים לירידה בנסיעות ובצריכת נפט. עם זאת, גם לאחר הנפילה הזו מחיר הנפט עדיין גבוה בכ-37% משהיה בתחילת 2021.
היבשת אפוא סוגרת את שנת 2021 בתחושת דאגה ואי ודאות מפני העתיד לבוא.