ישראל – כלכלה בצל מלחמה
לאחר ההלם הראשוני שאחז בחברה הישראלית ב”שבת השחורה” ופתיחת המלחמה, בחודש נובמבר שב למשק הישראלי הסנטימנט החיובי עם תיקון חד במדדי המניות ואגרות החוב. אנליסטים של הפניקס מציינים כי תרמה לכך, בין השאר, המגמה החיובית בשוקי העולם אך מעבר לכך תרמה גם העובדה שהמלחמה ממשיכה להתקדם בהתאם לתרחיש המרכזי שעליו בנויות התחזיות הכלכליות. עסקת החטופים בסוף החודש נתנה גם היא את תרומתה לחיוב.
פן חיובי נוסף שתרם לאווירה הוא החלטת הממשלה להאריך את כהונת נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון.
אנליסטים של הראל מציינים כי מתגברים הסימנים להתאוששות בפעילות בנובמבר: סך הרכישות בכרטיסי אשראי המשיך לעלות וסקר מצב העסקים של הלמ”ס לנובמבר מלמד על שיפור בהיקף הפעילות של החברות. שיעור העסקים עם תעסוקה גבוהה (מעל ל-81%) המשיך לעלות ובמחוזות תל אביב והמרכז חלה ירידה ניכרת בשיעור העסקים בתעסוקה מינימלית. בענפי המזון, השירותים, המסחר והפנאי עיקר הפגיעה בנובמבר היה כתוצאה של ירידה בביקושים, ואילו בענפי התעשייה והבינוי עיקר הפגיעה נבע ממחסור בעובדים.
חדשות טובות גם בגזרת השקל: לאחר שבחודש אוקטובר היה השקל המטבע החלש בעולם, בחודש נובמבר נרשם מהפך עם התחזקות משמעותית של השקל, בפרט מול הדולר שחצה כלפי מטה את רמתו ערב המלחמה. אנליסטים של “הפניקס” מציינים 3 סיבות מרכזיות לעלייה זו: הראשונה היא המגמה החיובית במדדי המניות בעולם, ובפרט נאסד”ק ו-;S&P 500 השנייה היא היחלשות הדולר בעולם והשלישית היא תוכנית מכירת המט”ח של בנק ישראל – עם תחילת המלחמה הודיע בנק ישראל על מכירת מט”ח בהיקף של כ-30 מיליארד דולרים.
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי מתוצאות הבנקים עולה בין השאר שכחלק מהשלכות המלחמה הם ביצעו הפרשות מיוחדות של כ-1.9 מיליארד שקל להפסדי אשראי. זאת מתוך סך הפרשות להפסדי אשראי של כ-3.1 מיליארד שקל. חמשת הבנקים הגדולים – פועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי-טפחות והבינלאומי – רשמו אמנם רווח מצרפי של 5.8 מיליארד שקלים, שהיה דומה מאוד לרווח שלהם ברבעון המקביל, אבל התחזית שלהם קדימה מעורפלת מאוד.
עוד מציינים ב-IBI כי אירוע כלכלי חשוב החודש היה אישור התקציב המתוקן ל-2023, שכלל כ-4.8 מיליארד שקל לכספים המוגדרים ‘קואליציוניים’. התקציב שהגיש שר האוצר זכה לקיתונות של ביקורת בערוצי התקשורת השונים, בעיקר בטענה שאין בו פתרונות מתאימים לתושבי הצפון והדרום ואין בו רכיבי השקעה הנדרשים לניהול המשך המלחמה ולשיקום המשק.
בחודש נובמבר הותיר בנק ישראל את הריבית ללא שינוי על 4.75%, זו הפעם הרביעית ברציפות, מאז העלאת הריבית האחרונה בחודש מאי. בהודעתו לעיתונות ציין בנק ישראל כי הפעילות הכלכלית החלה להתאושש, האינפלציה נמצאת עדיין מעל לגבולות היעד (3.7%), ולמרות הייסוף בשקל קיימים עדיין סיכונים לפיחות שעלולים להשפיע על האינפלציה. הבנק סייג את הודעתו בציינו כי אם תתבסס היציבות בשווקים הפיננסיים והאינפלציה תמשיך לרדת, ייתכן שתיתכן הורדת ריבית. הבנק צופה כרגע צמיחה של 2.0% בשנת 2024 עם גרעון של 5% ויחס חוב-תוצר של 66%.
ארה``ב – אופטימיות ערב החגים
מנגד, דו”ח התעסוקה בחודש אוקטובר היה חלש ביחס לציפיות, עם תוספת משרות של 150 אלף – ירידה משמעותית לעומת החודשיים הקודמים, ועלייה בשיעור האבטלה ל-3.9%. נוסף על כך, מדדי מנהלי הרכש של ISM היו חלשים גם הם עם ירידות במדד התעשייה מ-49.0 נק’ ל-46.7 נק’ – רמה המצביעה על התכווצות עמוקה יותר בתעשייה וירידה בענפי השירותים מ-53.6 נק’ ל-51.8 נק’ – רמה מתונה יותר מכפי שצפו.
עוד מציינים בהפניקס את רמת האינפלציה בארה”ב, המוסיפה להתמתן: מדד המחירים לצרכן ( (CPIנותר באוקטובר ללא שינוי )0.0%) והאינפלציה השלימה עלייה שנתית של 3.2% לעומת 3.7% בחודש הקודם.
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי מאז תחילת נובמבר נראה שהמדדים שינו כיוון באופן נחוש. החודש האחרון התאפיין בעליות חדות בשוקי המניות הגדולים של העולם, והמשקיעים נכנסים כעת לחודש החגים באווירה אופטימית במיוחד.
ההאטה שנרשמת בענפים שונים בארה”ב, עם דגש על שוק הנדל”ן, יחד עם צניחת האינפלציה לרמה של 3.2% באוקטובר, הגבירו את ההערכות בקרב המשקעים כי הריבית תתחיל לרדת כבר בחודשים הראשונים של 2024. יו”ר הבנק פאואל רמז שההערכות הללו אופטימיות מדי. “לאחר שהעלנו את הריבית לרמה גבוהה ובמהירות כזו, אנו נוטים כעת לנוע קדימה בזהירות”, אמר.
אירופה – נמשכת ההתכווצות בתוצר
בגוש האירו התכווץ התוצר ברבעון השלישי וכך צפוי להמשך גם ברבעון הנוכחי – לפי מדד מנהלי הרכש הראשוני שמצביע על התכווצות בפעילות. לפי אנליסטים של הראל, הפרסום, לצד נתוני האינפלציה בחודשיים האחרונים, מחזקים את ההערכה שגם בגוש האירו הסתיים תהליך עליית הריבית. עם זאת, הורדת ריבית עודה רחוקה, אומרים בהראל, במיוחד בהתחשב בכך שלחצי השכר ביבשת עדיין משמעותיים למדיי.