ישראל: עליות על רקע הפסקת האש
האנליסטים של הפניקס מציינים כי עוד לפני ההכרזה על הפסקת אש, על רקע הדיווחים הראשונים על התקדמות רבה בדרך להכרזה כזאת, התחיל ייסוף של השקל ועד סוף החודש הוא התחזק מאוד ועלה ביותר מ-3%. באותה תקופה במקביל ירדה פרמיית הסיכון של ישראל ירדה בחדות אף היא אך נמצאת עדיין מעל הרמות של טרום המלחמה.
בשוק ההון המקומי רואים ככל הנראה בחיוב את ההתפתחויות בגזרה הצפונית והעליות החדות שהחלו מאמצע חודש ספטמבר ולאורך חודש אוקטובר – המשיכו גם בחודש נובמבר. בתקופה זו היו המדדים המקומיים בעלייה.
האנליסטים של הבורסה לניירות ערך בתל־אביב מציינים כי מדד הפחד ירד מעט החודש והגיע לכ-15.2 נקודות בסוף החודש, לעומת כ-14.6 נקודות בסוף החודש הקודם. לאורך החודש שערו של הדולר עלה מעט, אך לקראת סופו נחלש ובסיכומו של חודש ירד בשיעור של כ-1.9% ביחס לשקל.
עוד הושפע המסחר מציפיות לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל ב-25 בנובמבר. בהחלטתו הודיע נגיד הבנק על הותרת הריבית במשק ללא שינוי, בשיעור של 4.5%, זו הפעם השביעית ברציפות. ברקע נמשכים הלחצים האינפלציוניים.
האינפלציה לחודש אוקטובר עלתה ב-0.5%, בהתאם לציפיות בשוק והעמידה את האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ללא שינוי, ברמה של 3.5%. בכך התבססה האינפלציה מעט מעל ליעד העליון של בנק ישראל – 3%.
האנליסטים של איילון חברה לביטוח מציינים כי ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה ירדו בחדות ל-2.5% בלבד לאור החתימה על הפסקת האש והתחזקות השקל מול הסל באופן חד.
ארה``ב: היערכות לקראת ממשל טראמפ
האנליסטים של הפניקס מציינים כי הצמיחה המסחררת של ארה”ב השנה הפתיעה רבים. בסוף שנת 2023 (שהייתה אף היא חזקה), התרחיש המרכזי עבור כלכלנים רבים היה האטה כלכלית והאינפלציה הייתה עדיין הדאגה המרכזית של כולם. נתיבי המדיניות המוניטרית ורווחי החברות היו מעורפלים. עם זאת, הריבית ירדה, הצמיחה איתנה עדיין והרווחים עולים וכל אלה דוחפים את השוק גבוה יותר, בו־בזמן נותרה התנודתיות ברמה מתונה למרות שלל גורמי סיכון.
בשבוע האחרון של חודש נובמבר איים הנשיא הנבחר דונלד טראמפ על קנדה, על מקסיקו ועל סין במכסים אגרסיביים, ומחצית מוול סטריט הייתה בחופשה. מדד ה-S&P 500 גבוה עדיין בפער ניכר על מדדי המניות באירופה ובאסיה כאחד. לכן, מסבירים האנליסטים של הפניקס, איש לא היה מעונין לעסוק בענייני מלחמת סחר עתידית ובמקום זאת עסקו בהפחתת מס ודה-רגולציה. היחידים ששילמו את מחיר איומיו של טראמפ היו יצרניות הרכב ומטבעות המדינות שעליהן איים, אשר חוו כולן ירידות.
שיעור האינפלציה בארה”ב (PCE) תאם במהלך חודש אוקטובר את הציפיות והקצב השנתי שלו עלה מ-2.1% ל-2.3%. באיילון חברה לביטוח מציינים כי בקרב המשקיעים בארה”ב רווחה ההערכה כי פחתה ההסתברות להפחתות ריבית נוספות במהלך השנה הקרובה. ואולם, הסתברות זו גברה עם פרסום שמו של שר האוצר המיועד בממשלו של טראמפ, הנחשב לשמרן.
האנליסטים של הראל מעריכים כי הבנק הפדרלי המרכזי יאט במהלך שנת 2025 את הפחתות הריבית בקצב ניכר. זאת לאור החוזקה של הצריכה הפרטית ושוק העבודה. חוזקה זו באה לידי ביטוי בדוח התעסוקה החיובי לחודש נובמבר שפורסם בסוף־השבוע האחרון. במהלך החודש נוספו כ-227 אלף מקומות תעסוקה חדשים. זאת לאחר שבאוקטובר פורסם דוח שלילי.
גם בענף התעשייה בארה”ב הצטמצמה בנובמבר הפסימיות כאשר מדד מנהלי הרכש עלה יותר מהצפי ל-48.4 נקודות. בחירתו של טראמפ והתקווה שהדבר יוביל לצמיחת הענף תרמה לכך.
אירופה: החלשות האירו; דרמה בצרפת
האנליסטים של הראל מעריכים כי פחתה מאוד ההסתברות להורדת ריבית של יותר מרבע אחוז השבוע. עם זאת, הצמיחה החלשה, ההרעה בסנטימנט החברות והירידה בציפיות לאינפלציה משמעותן שגם בתחילת השנה הבאה תימשך מגמת הורדת הריבית. הגורמים הללו לצד התגברות הסיכוי שנראה בחירות (נוספות) בצרפת תרמו להמשך היחלשות האירו.
ועוד בצרפת, ההתרחשויות הדרמטיות בזירה הפוליטית יצרו דרמה גדולה גם בשוק האג”ח. האנליסטים של הפניקס מציינים כי מרווח התשואות בין ממשלת צרפת לממשלת גרמניה נסק בסוף החודש לשיא של כ-12 השנים האחרונות, אחרי שממשלת צרפת התקשתה להעביר תקציב לשנה הבאה. המרווחים ירדו לקראת סוף השבוע הראשון של דצמבר, אך נותרו עדיין גבוהים יחסית.
אסיה: התעשייה הסינית פורחת
בהפניקס מציינים כי הרגולטורים הסינים פרסמו בנובמבר קווים מנחים לשיפור הערכות החברות, בעוד שהרשויות בהודו הורו למפעלים בבעלות המדינה להגביר את הדיבידנדים. דווח כי סינגפור, מלזיה ותאילנד שוקלות יוזמות דומות.