ישראל - יציבות יחסית, עליות מדדים והתחזקות השקל
גם התחזית לשנת 2022 בכל הנוגע לתמחור סקטורים רבים בישראל נראית מבטיחה. האינפלציה בישראל אמנם עלתה ב-2021 בכ-2.5% והגיעה קרוב לגבול העליון של יעד בנק ישראל. ואולם, במבט עולמי האינפלציה בישראל היא מהנמוכות בעולם המערבי. להערכת אנליסטים של הראל פיננסים, במהלך שנת 2022 תתמתן האינפלציה ותתכנס אל היעד שהציב לה בנק ישראל – כ-2%. מצב כזה יסייע לבנק לדחות ככל האפשר עליית ריביתולמנוע התחזקות נוספת של השקל.
השנה השקל המריא לשיא של כל הזמנים מול סל המטבעות. מגמה זו נובעת מהשילוב בין כמות הכסף העצומה שנכנסת לישראל כתוצאה מאקזיטים ויצוא ההייטק הישראלי, הגידול בחשיפתם של גופים מוסדיים לחו”ל וכמות הפעולות לגידור החשיפה המטבעית.
בחודש דצמבר התנהל המסחר בבורסה בת”א כשברקע התפשטות נגיף ה”אומיקרון” והחזרת המגבלות על ענף התיירות, כמו במדינות רבות בעולם. בעקבות זאת אישרה הממשלה חבילת סיוע בשווי של מאות מיליוני שקלים לענף התיירות כדי למנוע את קריסתו.
אנאליסטים של הבורסה לניירות ערך מציינים כי להודעת חברת התרופות הבינלאומית “פייזר” על קבלת אישור-חירום מה-FDA לתרופה שפיתחה למחלת ה”קורונה” ,ולרכישתה המהירה בישראל הייתה השפעה חיובית רבה על המשק. להמשך התחסנותה של האוכלוסייה הצעירה בישראל הייתה השפעה חיובית גם כן. לקראת סוף החודש הוגשה לאישור הממשלה המלצה להחיל בישראל חיסון רביעי לאוכלוסייה בסיכון.
חודש דצמבר הסתיים ברמת המאקרו עם נתונים חיוביים: שיעור האבטלה המשיך להצטמצם, כפי שעולה מנתוני הלמ”ס – שיעור המועסקים הנעדרים זמנית מעבודתם בגלל הקורונה והבלתי מועסקים ירד בנובמבר ל-5.1%. זהו השיעור הנמוך ביותר מאז פרוץ משבר הקורונה; בנובמבר חלה עלייה של 0.16% במדד המשולב לבחינת מצב המשק, זאת לאחר עלייה זניחה בכל אחד מהחודשים ספטמבר-אוקטובר 2021.
בנק ישראל הותיר את הריבית במשק ללא שינוי בחודש דצמבר והעמיד אותה על 0.1%.
בגירעון הממשלתי נמשכת הירידה. מתחילת השנה ועד סוף נובמבר הסתכם הגירעון בכ-48 מיליארד שקל, לעומת כ-138 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. לירידה בגירעון תרמו הכנסות הממשלה שהסתכמו בכ-378 מיליארד שקל ב-11 החודשים הראשונים של השנה. זוהי עלייה של כ-31% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בחודשים אוקטובר 2020 עד נובמבר 2021 הגיע הגירעון הממשלתי לכ-4.6% מהתמ”ג, לעומת גירעון בשיעור של כ-11.6% מהתמ”ג בשנת 2020.
השנה נפתחה בישראל עם בשורות רבות על המשך עליות מחירים, בין היתר בשוק המזון ובחשמל. אף שהאינפלציה עדיין נמוכה, אנאליסטים של אלטשולר שחם מזהירים כי המשכה או התחזקותה של האינפלציה יעוררו את העובדה שהיא מהווה מעין מס על הציבור הרחב, בייחוד הציבור שאינו נהנה מגידול בנכסיו ואין לו אפשרות לשפר את מצבו הכלכלי בצורה משמעותית, כמו במגזר הציבורי או בסקטורים שאינם נהנים מצמיחה חזקה. למצב שכזה תהיינה גם השלכות פוליטיות כשהמשך הקואליציה עשוי לעמוד בפני אתגרים תקציביים גבוהים ואף קיים סיכון של סכסוכי עבודה. עם זאת, לאור השקל החזק, ההערכה הסבירה באלטשולר שחם היא שבנק ישראל ימתין להחלטות הבנק הפדרלי, ולא ימהר להעלות ריבית.
סיכום השנה בעולם - האינפלציה זוקפת ראש
גם הנפט חזר לעלות במהלך דצמבר וסיים את השנה ברמה של 75 דולר. בכך סיכם עלייה שנתית של 55%. לדברי אנאליסטים של IBI בית השקעות, העלייה החדה במחיר הנפט, לצד שאר חומרי הגלם והסחורות, היא אחד הסיפורים החשובים של השנה החולפת. העליות הללו גרמו ללחצים אינפלציוניים ולעליות מחירים רוחביות שלא נראו בכלכלה העולמית מאז 2007. עלייה זו היא הסיבה העיקרית לכך ששנת 2021 עשויה להתברר בעתיד כ”השנה בה חזרה האינפלציה”.
החודש האחרון של שנת 2021 לא היה שונה בהרבה משאר חודשי השנה. הוא אמנם החל בירידות חדות למדי כתוצאה מהתפשטות מוטציית האומיקרון של נגיף הקורונה. אולם דווקא כשהיה נדמה כאילו עוד רגע חוזרות ממשלות העולם לסגרים ומעצורים, בשבועיים האחרונים של השנה השתנתה המגמה. תמונת התחלואה בעולם עדיין לא ברורה, רוב המדינות נמצאות כעת בסגר חלקי, עם שמיים סגורים למחצה. למרות זאת, השווקים כבר מסתכלים קדימה. הממצאים האחרונים מראים שהאומיקרון אמנם מידבק מאוד, אבל מי שנדבק במחלה דרך המוטציה החדשה מפתח תסמינים חלשים יחסית שאינם מצריכים אשפוז, במיוחד למחוסנים.