ישראל: מעודדים מן החיסון השלישי
בשוקי העולם לעומת זאת, המגמה התהפכה. מתחילת ספטמבר ועד ל-1 באוקטובר מדד הנאסד”ק איבד 4.5% מערכו. מדד ה-S&P500 איבד באותה התקופה 3.6% מערכו. את עיקר הירידה ספגו מניות הטכנולוגיה, וזאת לאחר שהיוו את מנוע הצמיחה העיקרי בשווקים האמריקנים מתחילת השנה. גם באירופה נרשמו ירידות מתונות יותר במהלך ספטמבר, . מדד יורוסטוקס 50 הכלל אירופי איבד בחודש האחרון 3.8% מערכו ומדד פוטסי 100 הבריטי ירד ב-1.3%.
ישראל: הצמיחה הגבוהה בOECD
לדברי אנאליסטים של IBI בית השקעות, ישנן 3 סיבות מרכזיות לעליית המדדים בבורסות תל-אביב: הקמת הממשלה החדשה והצפי להעברת תקציב, לראשונה לאחר 3 שנים; החלטת ראש הממשלה בנט לצאת במבצע חיסון שלישי של מנת ה”בוסטר” ולהימנע מסגרים; והפריחה הנמשכת בשוק ההייטק, המשפיעה במהירות גם על תחומים נוספים כמו נדל”ן, מזון, ביגוד ותרבות הפנאי.
על פי תחזיות האוצר, הצמיחה בישראל בשנת 2021 צפויה להגיע לכ-5-5.5%. שיעור גבוה למדי בשנה בה הכלכלה העולמית מתאוששת ממשבר הקורונה, אך אם מתחשבים בשינויים בשיטת החישוב (הוספת חברות ישראליות הפעילות בחו”ל) – הצמיחה השנתית במשק הישראלי עשויה להגיע לכ-6.5-7%. זהו שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בכל מדינות ה-OECD.
ארה``ב: פוליטיקה ושאלת החוב
אנאליסטים של מגדל מזכירים כי גם בתקופות של פילוג משמעותי, כמו בשנת 2018 בימי כהונת טראמפ, תקרת החוב עלתה לבסוף לאחר חודש של שיתוק. בימי ביידן לא פחתה עוצמת הפילוג בין המפלגות, ואליה נוספו שלל בעיות נוספות. הממשל האמריקאי מנפח את הוצאותיו ללא הרף ומבקש כעת מבית הנבחרים אור ירוק להגדלת החוב כדי להמשיך במדיניותו זו. הנשיא ביידן והממשל נמצאים לפני תוכנית פיסקלית ענקית בהיקף של כ-3.5 טריליון דולרים והגשמתה תלויה באישור בית הנבחרים והסנאט.
הרפובליקנים מתנגדים נחרצות לתוכנית זו, אף ללא קשר לסוגיית תקרת החוב, אך כעת יש ברשותם קלף מיקוח חזק. לעומתם, הדמוקרטים נחושים מאוד להעביר את התוכנית, אף במחיר ויתורים שונים לרפובליקנים. על-פי האנאליסטים של מגדל, סביר להניח שהמחלוקת תיפתר בדרך זו או אחרת כדי למנוע הידרדרות למשבר עמוק.
אירופה: מחירי האנרגיה בנסיקה
לעלייה במחיר הנפט יש כמה סיבות: שיבושים באספקת הגז ביבשת בשל עבודות תחזוקה באמצעי ההולכה מנורבגיה ובשל תקלה חמורה באחד המפעלים ברוסיה; הפקה נמוכה מהצפוי של אנרגיה ממקורות חלופיים כגון מים ורוח; ביקושים מוגברים לגז ונפט באסיה בכלל ובסין בפרט וכן התקדמות איטית בחידוש ההפקה, במיוחד בגז נוזלי, בארה”ב בשל הסופות שהשתוללו בחודש הקודם.
אנאליסטים של הראל סבורים כי הגורמים הללו זמניים ותלויים רבות בהתפתחויות מזג האוויר באירופה ובהשלכותיהן על רמת התחלואה בחורף הקרוב. בשל כך מחירי האנרגיה צפויים להמשיך לעלות בטווח הקצר ויובילו לעליית מחירים ולהגברת הצפי לאינפלציה ברחבי היבשת. עם זאת, בשל סבסוד ופיקוח של מחירי הגז והחשמל לצרכן הפרטי במרבית מדינות אירופה, לא צפויה עלייה משמעותית במחיריהם בתקופה הקרובה.
האינפלציה בגוש האירו עלתה ל-3.4% באוקטובר (על פי האומדן הראשוני) והזינוק במחירי האנרגיה יוביל אותה מעל ל-4% עד לסוף השנה (ומעל 5% בגרמניה).
בגרמניה נמשך לפי שעה המו”מ הקואליציוני להקמת הממשלה החדשה, שתהיה הראשונה זה 16 שנה שאינה בהובלת אנגלה מרקל. המשא ומתן צפוי להיות ארוך ומתיש ולהימשך חודשים. להרכב הממשלה החדשה ולמדיניותה תהינה מטבע הדברים השלכות רבות על כלכלת היבשת כולה.
סין: מחריף משבר הנדל``ן
ממשלת סין ממשיכה בהידוק הרגולציה על חברות הייטק וכן מקשיחה את התנאים למינוף הלוואות לרכישת נדל”ן למגורים. בשל כך נפגע קצב הגידול בענף ונגרמו קשיי נזילות לחברת הנדל”ן הסינית הגדולה ביותר, הנאלצת כעת להתמודד עם חובות קצרי טווח עצומים בהיקפם. בהראל סבורים כי ממשלת סין עשויה להתערב במשבר כדי למנוע את המשך הפגיעה בספקי החברה וברוכשי הדירות.