לכלכלה יש קשר ישיר למאורעות גדולים המתרחשים בעולם ולפיכך יש להניח כי למאורעות הקשים בדרום הארץ ולמערכה הצבאית הגדולה המתנהלת בימים אלה בדרום ובצפון תהיה השפעה לא מעטה על כלכלת העולם בחודשים הקרובים.
בהכללה, חודש ספטמבר התאפיין במגמה של ירידה בשוקי המניות והאג”ח אך המגמה העולמית לא הייתה אחידה. בארה”ב למשל נרשמו ירידות די חדות אך באירופה הירידות היו מתונות יותר. לעומת זאת, המדדים הישראליים רשמו במהלך ספטמבר עליה קלה.
אנליסטים של IBI בית השקעות מציינים כי הגורמים המרכזיים שמשפיעים בתקופה זו על השווקים בעולם הם בעיקר סוגיית הריבית והזינוק המחודש במחירי האנרגיה. בקרב מרבית הפרשנים שוררת כעת הכרה בכך שהמדיניות המוניטרית המצמצמת תימשך חודשים רבים וייתכנו עוד העלאות ריבית נוספות.
ישראל – רוחות של מזרח תיכון חדש
בניגוד למדדי המחירים האחרונים, מדד חודש אוגוסט הפתיע כלפי מעלה כשעמד על 0.5%, מעט מעל תחזיות השוק של 0.4%. קצב האינפלציה השנתי עמד על 4.1% ביחס לחודש אוגוסט בשנה שעברה. אנליסטים של הפניקס מציינים כי הגורמים שתמכו בעליית המחירים הם סעיפי הדיור, התחבורה ומחירי החופשות בארץ ובחו”ל, שהתייקרו מאוד. לעומת זאת, מבצעי חגי תשרי תרמו להוזלות במחירי המזון וגם מחירי הביגוד ירדו במבצעי סוף עונה. גם שוק הדירות למכירה המשיך במגמת הירידה.
שוק העבודה הישראלי ממשיך להיות יציב. בחודש אוגוסט רשם שיעור האבטלה ירידה קלה ועמד על 3.1%. עם זאת, מספר המשרות הפנויות רשם עלייה ועמד על כ-119 אלף, בשונה מהמגמה בשנה האחרונה. מגמה זו, מסבירים אנליסטים של הפניקס, עשויה להוביל להעלאות שכר, כפי שאכן מתרחש בעת האחרונה במגזר העסקי, בדגש על ההייטק.
במהלך חודש ספטמבר, לפני פרוץ המלחמה, עוד נישאו עיני כולם לעבר ההתפתחויות הפוליטיות סביב הרפורמה המשפטית. ככל שעלה הסיכוי לפשרה בנושא עילת הסבירות – כן הלך ועלה שער השקל ולהפך. גם הדיבורים על החלפת נגיד בנק ישראל השפיעו רבות על שוק המט”ח ובאופן כללי הדולר התחזק מאוד מול השקל.
באלטשולר שחם מוסיפים כי נוסף על סוגיית הרפורמה המשפטית, הופנתה במהלך ספטמבר תשומת הלב הציבורית לסוגיית השלום עם סעודיה והציפייה למזרח תיכון חדש. המחשבה על נרמול היחסים עם ערב הסעודית הפיחה רוח של תקווה בכלכלה הישראלית וציפייה לפריחה כלכלית. כתוצאה מכך חלו עליות שערים רוחביות על פני סקטורים שונים ובפרט במניות הבנקים.
ארה``ב – התייצבות הריבית, בלימת האינפלציה
הזינוק המחודש במחיר הנפט משפיע גם הוא על השווקים. את הרבעון השלישי החל הנוזל השחור במחיר של 71 דולרים לחבית וסיים אותו על 91 דולר לחבית. זוהי עלייה של 28%. עלייה זו התחוללה בהדרגתיות לאורך הרבעון, והושפעה רבות מהפחתת תפוקת הנפט של רוסיה וערב הסעודית, שתי יצואניות הנפט הגדולות. הגידול בכלכלה האמריקנית ברבעון השלישי, כמו־גם בזו האירופית, סייע גם הוא בביקוש הער לנפט.
שיעור הצמיחה בארה”ב עמד ברבעון השני על קצב שנתי של 2.4% – והוא הגבוה ביותר מזה 5 רבעונים. שיעור האבטלה נותר נמוך למדיי כבר חודשים רבים ועמד בחודש ספטמבר על פחות מ-4%. נתונים אלה מעניקים לנגיד הבנק המרכזי מרחב תמרון רב ומאפשרת לו להמשיך במדיניות הצמצום המוניטרית, הכוללת, לצד העלאות ריבית, גם מכירה של אג”ח ממשלתיות בהיקפים גדולים. כתוצאה מכך ממשיכה תשואת האג”ח האמריקנית לנסוק לרמות שלא נראו כבר שנים רבות.
אנליסטים של אלטשולר שחם מציינים כי הנתונים הכלכליים שפורסמו במהלך החודש עדיין נחשבים למעורבים ואינם מעידים באופן מובהק על ההאטה המיוחלת שלה מצפה הבנק הפדרלי. מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עמד על 0.6%, בהתאם לציפיות, אך ברמה השנתית קצב עליית המחירים הואץ מ-3.2% ביולי ל-3.7% באוגוסט. הנתון הושפע בעיקר מהתייקרות מחירי הנפט בעולם בחודש האחרון כשברקע החלטת אופ”ק לקצץ את התפוקה היומית.
אירופה – בלימת האינפלציה, צמצום האבטלה
הבנק המרכזי האירופאי ((ECB העלה החודש את הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 4.50%, זו הפעם העשירית ברציפות. באלטשולר שחם מציינים כי התבטאויות בכירי הבנק המרכזי על כי הריבית הגיעה לרמה מספקת שבה תוכל, לאורך זמן, להשיב את האינפלציה ליעד 2% תמכו בהיחלשות האירו. במקביל הושגה התמתנות נוספת בקצב עליית המחירים השנתי מ-5.3% ל-5.2%. אך ישנה עדיין כברת דרך עד להשגת היעד של הבנק המרכזי.