ישראל: ציפייה דרוכה להעלאות ריבית
בבורסה לניירות ערך מציינים כי בשל העלייה בשיעור האינפלציה בארה”ב (כ-7% שיא של 40 שנה), באיחוד האירופי (כ-6% שיא של 25 שנה) ובישראל (כ-2.8% שיא של 12 שנה), התגברו הציפיות שהבנקים המרכזיים בבריטניה, ארה”ב, באירופה ובישראל יעלו את הריבית במהלך השנה ואולי כבר באפריל.
המסחר בבורסה בתל-אביב בחודש פברואר התאפיין במגמה מעורבת במדדי המניות המובילים, כאשר מדד ת”א-35 עלה החודש בכ-3%,לאחר ירידה בשיעור דומה בחודש הקודם, ואילו מדד ת”א-90 ירד החודש בכ-2%,לאחר עלייה של כ-3% בחודש הקודם.
בעולם: כלכלה בצל מלחמה
פלישתה של רוסיה לאוקראינה עלולה להוביל אותה למשבר הכלכלי החמור ביותר שידעה מאז מלחמת העולם השנייה דבר המשפיע כבר היום על הבורסות בעולם.
החשש הגדול מפני קריסת המערכת הפיננסית של רוסיה הוביל לצלילה של המטבע הרוסי, עד לרמה של 110 רובל לדולר. בכך השלים הרובל נפילה של כ-50% בתוך שבועיים. צלילת הרובל עלולה להחריף את האינפלציה ברוסיה, שעמדה בשנה שעברה על 5%.
בראשית החודש צללו המניות של חברות רוסיות רבות ומובילות בשיעורים גבוהים מאוד עד לרמה של 75%. כתוצאה מהחרם הבינלאומי הכבד עליו הכריזו מרבית ממשלות העולם, הבנקים הרוסיים משלמים את המחיר הכבד ביותר, הכולל גם את ניתוקם ממערכת התשלומים הכלל עולמית swift.
אנאליסטים של IBI בית השקעות מעריכים כי מהלך כזה, הסנקציה הכלכלית אולי הקיצונית ביותר שאפשר להטיל על מדינה, עלול לנתק מוסדות פיננסיים ממקור החמצן שלהם: הנזילות. בלא יכולת לקבל תשלומים מחו”ל, הסכנה מפני חדלות פירעון של הבנקים הרוסיים וחוסר יכולתם לעמוד בהחזרי החוב שלהם נראית מוחשית יותר מאי פעם.
בימים האחרונים הפכה הסכנה לממשית, עם אזהרת הבנק המרכזי של אירופה (ECB) כי חברות בנות של סברבנק, אחד משני הבנקים הגדולים ברוסיה, עלולות להגיע לחדלות פירעון בעקבות הסנקציות על המדינה.
הבנק המרכזי של רוסיה העלה בתגובה את הריבית מ-9.5% ל-20%. מהלך זה הוביל להתאוששות מסוימת של הרובל לכמה שעות, אולם, בהמשך היום שב וצנח. ב-IBI מציינים כי ריבית גבוהה שכזאת אינה מהווה מתכון מוצלח להוצאת הכלכלה הרוסית החבולה מהמשבר העמוק בו היא נמצאת.
משק האנרגיה הרוסי והעולמי משלם מחיר כבד גם הוא, מניותיהן של חברות הנפט והגז הרוסיות צללו בתחילת החודש בשיעורים שנעו בין 40% ל-60%.
נראה שהסיבה העיקרית לצניחה זו, מלבד הסנקציות החריפות שכבר הוטלו, היא הודעתן של מספר חברות אנרגיה אירופאיות על תוכנית למשיכת ההשקעות שלהן ממיזמים משותפים, בעקבות לחצים כבירים שהפעילו עליהן ממשלות המערב. מרבית חברות האנרגיה הרוסיות נמצאות בבעלות ממשלתית ובידי כמה אוליגרכים עשירים במיוחד, אך גם חברות אנרגיה מערביות אוחזות בחלקים לא קטנים מחברות האנרגיה הרוסיות. מצבה של רוסיה מעלה בקרב המשקיעים ובעלי העניין בחברות אלה מעורר חשש מפני “בהלת מכירות” של מניות ולכן חלקם הקדימו למכור בעצמם את המניות במחירים מוזלים, כדי לצמצם הפסדים.
מחיר הנפט ממשיך לזנק. בתחילת החודש זינק מחירה של חבית נפט ל-100 דולרים והשלים עלייה חודשית של 9% ועליה של 27% מתחילת השנה. ב-IBI מעריכים כי קפיצת המחירים מגדילה את הסבירות שלחצי האינפלציה על כלכלת העולם יימשכו גם בחודשים הקרובים.